Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Evo Morales formelt innsatt

- Latin-Amerika går til venstre, men ikke målt etter den klassiske høyre-venstreaksen fra 1970-80 tallet. I dag spiller Latin-Amerikas urfolk en sentral politisk rolle, sier senator Antonio Peredo, som regnes som Morales' viktigste rådgiver. (Aftenposten 22.01)

Evo Morales har siden han vant valget i desember 2005, gitt klare signaler om landets politiske nyorientering. Han har besøkt Venezuelas Chavez og Cubas Castro, og nå sist Kina. I det siste har retorikken omkring blant annet nasjonalisering av olje og gass riktignok blitt dempet noe, men det er liten tvil om at det er spørsmålet om hva som skal skje med landets fossile energiressurser som mer enn noe annet vil prege starten på Morales' presidentperiode.

Se filmen Bolivia's Shift to the Left på New York Times' hjemmeside.

Norge, med en oljehistorie som har mange likhetstrekk med den varslede nasjonaliseringen av gass i Bolivia, var ikke blant de europeiske landene Morales besøkte på sin utenlandstur i begynnelsen av januar. Forsker Helge Ryggvik oppfordrer i debattartikkelen Norge som forbilde norske myndigheter til å ta en aktiv rolle overfor Bolivia.

Norges erfaring som storprodusent av olje, og ikke minst vår vellykkede nasjonalisering av oljen allerede fra de første brønnene ble boret, gjør Norge til en naturlig samarbeidspartner for Bolivia. Foreløpig har verken norske myndigheter eller selskaper som Statoil vist noen større interesse.

Spørsmålet er om Bolivias venstredreining blir for sterk kost for Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg (Ap). Utviklingsminister Erik Solheim (SV) har på sin side uttrykt begeistring over Morales' valgseier i Bolivia, og har antydet at dette kan få konsekvenser for bistanden (Vårt Land 19.01).

Under sitt besøk i Kina, oppfordret Morales landet til å investere i gassproduksjon i Bolivia.

New York Times skriver (11.01): BOLIVIA: LEADER ASKS CHINA TO DEVELOP GAS RESERVES President-elect Evo Morales of Bolivia met with President Hu Jintao of China in Beijing and called China an "ideological ally," a day after he invited it to develop Bolivia's vast gas reserves. China has been developing links with Latin American nations as sources of fuel and raw materials and as markets for its exports. Mr. Hu promised to encourage "strong and prestigious" Chinese companies to invest in Bolivia, the official New China News Agency reported. On Sunday, Mr. Morales met with Tang Jiaxuan, the Chinese state councilor, and invited China to help with his country's gas industry after he carries out plans to nationalize its reserves. (AP)

Venezuelas president Hugo Chavez har på sin side lovet både olje og økonomisk støtte til Bolivia. Under Morales' besøk i Caracas forrige uke, sa de to sosialistlederne at de vil stå sammen mot neoliberalisme og imperalisme. Les mer på CNN.

Les om bakgrunnen for valget i Bolivia her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon