Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​EUs største parti vil beskytte studenter

Studenter spiller en sentral rolle i kampen for demokrati og menneskerettigheter globalt, men i svært mange land bruker autoritære styresmakter utvisning av politisk engasjerte studenter som metode for å kneble studentbevegelsene. Bare i Egypt har over 470 studenter blitt utvist de siste to årene på grunn av sitt politiske engasjement.

I 2013 fikk SAIH og Norsk Studentorganisasjon (NSO) gjennomslag for at ordningen «Students at Risk» skulle opprettes i Norge. I august kommer nærmere 20 utviste, politisk aktive studenter til Norge for å videreføre studiene sine. Det siste året har Høyres Studenter arbeidet for å løfte ordningen til et europeisk nivå.

På European People's Party's (EPP) Political Assembly forrige uke ble det vedtatt at studenter som risikerer forfølgelse og utvisning fra studiestedene sine grunnet politisk overbevisning skal kunne fullføre graden sin i et europeisk land.

- Dette har vært en hjertesak for oss i Høyres Studenter. Historien har vist at modige individer som står opp mot makten med risiko for egne liv, kan forandre et helt samfunn. Europa er forpliktet til å støtte disse, sier Mats Kirkebirkeland, politisk nestleder i Høyres Studenter.

​Oppfordring til EU

EPP oppfordrer også EUs medlemsstater og EU-parlamentet om å støtte oppstart av Students at Risk på europeisk nivå, gjennom Erasums+-programmet. I resolusjonen oppfordres det også at EU-kommisjonen sikrer finansiell støtte til høyere utdanningsinstitusjoner i EU som ønsker å engasjere seg og delta i Students at Risk-programmet.

- Retten til å ytre seg og til å være politisk engasjert skal være grunnleggende for alle. Dessverre er det ikke slik, og det er derfor veldig bra at Students at Risk-ordningen nå blir fremmet av politikere fra hele Europa, sier Anders Kvernmo Langset, leder i NSO.

Les resolusjonen her.

I Norge begynner Students at Risk som prøveordning i august 2015. Ordningen skal gi studentaktivister mulighet til å videreføre sine studier i Norge, dersom de er utvist fra lærestedet i hjemlandet på grunn av sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon