Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Etterlyser økt støtte til høyere utdanning og forskning i utviklingssamarbeidet

(image) Bilde fra University of Zimbabwe Foto: Anette Remme

I rapporten ”Mot en mer kunnskapsorientert utviklingspolitikk” fra august 2007 hevder et UD-nedsatt utvalg at høyere utdanning og forskning i liten grad er integrert i regjeringens satsningsområder, og at en inkludering av høyere utdanning og forskning er nødvendig for å få til en langsiktig økonomisk og sosial vekst.

SAIH er helt enig i denne konklusjonen, og mener at det er tydelig at støtten til høyere utdanning og forskning i utviklingssamarbeidet må økes. I Stortingets Utenrikskomités statsbudsjetthøring mandag 6. november la SAIH frem et forslag om en økning i bevilgningen til høyere utdanning og forskning i norsk utviklingssamarbeid innenfor statsbudsjettet. Vi ba også utenrikskomiteen om å legge til en anmerkning i budsjettet der man ber om at høyere utdanning og forskning prioriteres innefor den bilaterale bistanden der dette er i tråd med samarbeidslandenes utviklingsplaner.

SAIH mener at utdanning er en rettighet og et viktig velferdstilbud, men også et helt sentralt virkemiddel for å oppnå utvikling. Et godt høyere utdanningssystem tilgjengelig for alle vil kunne jevne ut forskjeller og styrke demokratiet.

For mer informasjon, kontakt nestleder Karianne Bergset Austnes på telefon (+47) 21 06 34 76 eller e-post karianne.austnes@saih.no.

Hele resolusjonen ligger vedlagt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon