Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Endelig semesterstart?

I Vest-Sahara, Bangladesh, Zimbabwe og Burma står studenters rett til organisering, utdanningstilbud og sikkerhet på spill i den norske semesterstartsuka.

(image) Rabab Amidane, Vest-Sahara. Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Usikker høstI det marokkansk okkuperte Vest-Sahara går studenten Rabab Amidane en usikker høst i møte. To norske ungdomspolitikere fra Sosialistisk Ungdom var på besøk hos henne da de 19. august ble vitne til at politiet stormet nabohuset. Grunnen til politiaksjonen skal være at det bodde menneskerettighetsforkjempere i huset. Ungdomspolitikerne ble kjørt til politi for avhør, men ble senere sluppet fri og er nå på vei ut av landet. Sid Mohammed Aalouat (31) som ble pågrepet samtidig med SU-medlemmene mandag, er fortsatt ikke kommet til rette. Rabab Amidane var i hele sommer på reise i Norge der hun møtte studenter og politikere, deriblant statsminister Jens Stoltenberg. Ungdomspolitikerne frykter nå at Rabab og hennes familie kommer til å bli fengslet.Uro og opptøyerI Bangladesh er over hundre såret og flere drept i demonstrasjoner og opptøyer der studenter har vært hovedaktører. Demonstrasjonene har spredd seg i landet og myndighetene innførte derfor portforbud på ubestemt tid 22. august. Grunnen til opptøyene er den stor misnøyen med den militært støttede interimregjeringen i landet. Fortsatt uten tak over hodetI Zimbabwe har fortsatt flesteparten av de studentene som mistet sine studenthybler ved University of Zimbabwe i juli ikke fått flyttet tilbake. Dette på tross av en domsavgjørelse som sier at utkastingelsen er ulovlig. Flere studentpolitikere har også blitt møtt med vold, arrestasjon og livstidsutvisning fra universitetet fordi de krever sine rettigheter.

Studentprotest mot økte priserI Burma ble flere studenter arrestert 21. august etter at de to dager tidligere ledet an en uvanlig demonstrasjon som samlet 400 mennesker i protest mot juntaens dobling av bensinprisen onsdag i forrige uke. Konsekvensene er økte transportkostnader og matvarepriser som rammer en allerede hardt utsatt befolkning.

(image) En av Burmas fremste opposisjonelle, Min Ko Naing, er igjen arrestert. Foto: AAPP(B) Blant de arresterte er tidligere vinner av Studentenes fredspris, Min Ko Naing. Han har tidligere sittet fengslet i 15 år for sin deltagelse som studentleder under demonstrasjonene mot militærdiktaturet i 1988. 
- Vi frykter for sikkerheten til de arresterte og at flere vil bli tatt av politiet. Det er derfor helt avgjørende at det internasjonale samfunn reagerer på det som skjer i Burma nå. Vi oppfordrer den norske regjering til umiddelbart å fordømme arrestasjonene i Burma og kreve at juntaen aksepterer burmesernes rett til å uttrykke sine meninger, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité i en pressemelding.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon