Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ekstremvær ødelegger nytt i Mellom-Amerika

(image) Ekstremvær i Mellom-Amerika, bilde fra Rio Coco i Nicaragua. Det er knapt mer enn én måned siden orkanen Félix gjorde enorme skader på atlanterhavskysten av Honduras og Nicaragua. Foruten å etterlate minst ett hundre personer døde, og flere hundre savnede, er matsituasjonen etter Félix prekær, tusener er husløse, og de miljømessige konsekvenser enorme.

Fra Guatemala i nord til Panamá i syd er nå rammet av ektremvær. Tusenvis er evakuert, titalls menneskeliv er tapt, enorme jordbruksområder ødelagt, og tusenvis av kilometer med veier har blitt vasket bort. Særlig er frykten for at jordras skal ramme bebodde områder stor.

Honduras: Høyeste beredskapI Honduras har Den permanente beredskapskommisjon (COPECO) har fremdeles ikke oversikt over antall evakuerte, men fastslår at det kan være tale om oppimot 15.000 personer. COPECO slo fredag rød alarm i fem fylker.

Nicaragua: «I Guds hender»I Nicaragua opplyser pressetalskvinne Dulce Robles ved Det nasjonale katastrofesystem (SINAPRED) at 5.805 personer har blitt evakuerte av Sivilforsvaret så langt, mens evakueringene fortsetter. Det regnes også med at enorme avlinger har druknet eller blitt vasket vekk, uten at en så langt har klart å gjennomføre noen kartlegging. Robles understreker at det fokuseres på å unngå tap av menneskeliv, men legger til at «en kan vel si at vi er i Guds hender».

Forurensning av drikkevannet, blant annet fra kloakk og latriner, truer nå med å forårsake epidemier. I Chinandega, det hardest rammede fylke i Nicaragua, anslås det at nesten samtlige av de 3.400 evakuerte er syke som følge av vannet de drikker.

Costa RicaMens Honduras og Nicaragua generelt er hardest rammet av det ustanselige regnvær, er det i Costa Rica at en først og fremst har lidd de menneskelige tap; torsdag døde seksten mennesker under et jordskred nord-vest i landet. Mange her forblir evakuerte, i frykt for nye skred.

El SalvadorI Mellom-Amerikas minste land, El Salvador, melder Sivilforsvaret om at to personer har druknet, mens 846 mennesker har blitt evakuerte.

Guatemala og PanamáI det nordligste og det sydligste land i Mellom-Amerika, Guatemala og Panamá, har regnværet også rammet. I Guatemala regnes rundt 1.500 mennesker å være rammede, mens én person har vært savnet siden lørdag 13. okt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon