Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ekstremvær ødelegger nytt i Mellom-Amerika

(image) Ekstremvær i Mellom-Amerika, bilde fra Rio Coco i Nicaragua. Det er knapt mer enn én måned siden orkanen Félix gjorde enorme skader på atlanterhavskysten av Honduras og Nicaragua. Foruten å etterlate minst ett hundre personer døde, og flere hundre savnede, er matsituasjonen etter Félix prekær, tusener er husløse, og de miljømessige konsekvenser enorme.

Fra Guatemala i nord til Panamá i syd er nå rammet av ektremvær. Tusenvis er evakuert, titalls menneskeliv er tapt, enorme jordbruksområder ødelagt, og tusenvis av kilometer med veier har blitt vasket bort. Særlig er frykten for at jordras skal ramme bebodde områder stor.

Honduras: Høyeste beredskapI Honduras har Den permanente beredskapskommisjon (COPECO) har fremdeles ikke oversikt over antall evakuerte, men fastslår at det kan være tale om oppimot 15.000 personer. COPECO slo fredag rød alarm i fem fylker.

Nicaragua: «I Guds hender»I Nicaragua opplyser pressetalskvinne Dulce Robles ved Det nasjonale katastrofesystem (SINAPRED) at 5.805 personer har blitt evakuerte av Sivilforsvaret så langt, mens evakueringene fortsetter. Det regnes også med at enorme avlinger har druknet eller blitt vasket vekk, uten at en så langt har klart å gjennomføre noen kartlegging. Robles understreker at det fokuseres på å unngå tap av menneskeliv, men legger til at «en kan vel si at vi er i Guds hender».

Forurensning av drikkevannet, blant annet fra kloakk og latriner, truer nå med å forårsake epidemier. I Chinandega, det hardest rammede fylke i Nicaragua, anslås det at nesten samtlige av de 3.400 evakuerte er syke som følge av vannet de drikker.

Costa RicaMens Honduras og Nicaragua generelt er hardest rammet av det ustanselige regnvær, er det i Costa Rica at en først og fremst har lidd de menneskelige tap; torsdag døde seksten mennesker under et jordskred nord-vest i landet. Mange her forblir evakuerte, i frykt for nye skred.

El SalvadorI Mellom-Amerikas minste land, El Salvador, melder Sivilforsvaret om at to personer har druknet, mens 846 mennesker har blitt evakuerte.

Guatemala og PanamáI det nordligste og det sydligste land i Mellom-Amerika, Guatemala og Panamá, har regnværet også rammet. I Guatemala regnes rundt 1.500 mennesker å være rammede, mens én person har vært savnet siden lørdag 13. okt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon