Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Drap urfolksstudent i Colombia

De siste månedene har flere væpnede grupper slåss om kontroll over områder hvor FARC har trukket seg ut som en del av fredsavtalen. Volden eskalerer og den colombianske staten er i liten grad til stede for å ivareta sikkerheten for lokalbefolkningen. Forebyggende, militære eller juridiske grep for å stoppe volden er fraværende.

Viviana var fra urfolkssamfunnet Kwesx Kwesx Kiwe Nasa i regionen Valle del Cauca. Hun var en av seks personer som ble funnet drept i Cerro Tijeras, Cauca. Dagen før mottok Viviana vitnemålet sitt fra det interkulturelle folkeuniversitetet Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP), som ferdigutdannet «Spesialist i sosial humanisme, med fokus på planer og utviklingsmodeller».

SAIH møtte Viviana første gang i november 2015, og senest 4. og 5. november i på en studiesamling med UIP. Viviana uttalte da til SAIH at det viktigste hun har lært gjennom studiet er å sette større pris på lokalsamfunnet sitt og å bidra til å utvikle det. Hun så frem til å fortsette rettighetskampen i lokalsamfunnet sitt, og spesielt å undervise i urfolksspråket Nasa Yuwe til barna - "fordi barna er framtiden".

Viviana deltok på Operasjon Dagsverks workshop sammen med flere ungdommer for å utvikle innhold til ODs kampanjemateriell i mai 2016. 

NOMADESC, SAIHs partnerorganisasjon som er ansvarlig for UIP, ber det internasjonale samfunnet om å styrke tilstedeværelsen i området og å gi humanitær støtte til urfolkssamfunnene som befinner seg i en ekstremt sårbar situasjon. De ber den colombianske regjeringen om å garantere for sikkerheten til lokalbefolkningen, og de ber de væpnede aktørene om å respektere territoriet, livet og autonomien til de ulike etniske gruppene i Colombia.

Urfolksorganisasjonen ACIN Cxhab Wala Kiwe informerer om at over 250 familier var fordrevet fra sine hjem lørdag 9. desember, og situasjonen er ikke forbedret. De ber også det internasjonale samfunnet om støtte.

SAIH er dypt berørt av denne tragiske hendelsen, sender kondolanser og støtteerklæringer til partnerorganisasjonene NOMADESC og ACIN, og følger nøye med på situasjonen i Colombia.

Les også: Alvorlig menneskerettighetssituasjon i Colombia Et annerledes universitet

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon