Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Drap urfolksstudent i Colombia

De siste månedene har flere væpnede grupper slåss om kontroll over områder hvor FARC har trukket seg ut som en del av fredsavtalen. Volden eskalerer og den colombianske staten er i liten grad til stede for å ivareta sikkerheten for lokalbefolkningen. Forebyggende, militære eller juridiske grep for å stoppe volden er fraværende.

Viviana var fra urfolkssamfunnet Kwesx Kwesx Kiwe Nasa i regionen Valle del Cauca. Hun var en av seks personer som ble funnet drept i Cerro Tijeras, Cauca. Dagen før mottok Viviana vitnemålet sitt fra det interkulturelle folkeuniversitetet Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP), som ferdigutdannet «Spesialist i sosial humanisme, med fokus på planer og utviklingsmodeller».

SAIH møtte Viviana første gang i november 2015, og senest 4. og 5. november i på en studiesamling med UIP. Viviana uttalte da til SAIH at det viktigste hun har lært gjennom studiet er å sette større pris på lokalsamfunnet sitt og å bidra til å utvikle det. Hun så frem til å fortsette rettighetskampen i lokalsamfunnet sitt, og spesielt å undervise i urfolksspråket Nasa Yuwe til barna - "fordi barna er framtiden".

Viviana deltok på Operasjon Dagsverks workshop sammen med flere ungdommer for å utvikle innhold til ODs kampanjemateriell i mai 2016. 

NOMADESC, SAIHs partnerorganisasjon som er ansvarlig for UIP, ber det internasjonale samfunnet om å styrke tilstedeværelsen i området og å gi humanitær støtte til urfolkssamfunnene som befinner seg i en ekstremt sårbar situasjon. De ber den colombianske regjeringen om å garantere for sikkerheten til lokalbefolkningen, og de ber de væpnede aktørene om å respektere territoriet, livet og autonomien til de ulike etniske gruppene i Colombia.

Urfolksorganisasjonen ACIN Cxhab Wala Kiwe informerer om at over 250 familier var fordrevet fra sine hjem lørdag 9. desember, og situasjonen er ikke forbedret. De ber også det internasjonale samfunnet om støtte.

SAIH er dypt berørt av denne tragiske hendelsen, sender kondolanser og støtteerklæringer til partnerorganisasjonene NOMADESC og ACIN, og følger nøye med på situasjonen i Colombia.

Les også: Alvorlig menneskerettighetssituasjon i Colombia Et annerledes universitet

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon