Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ny kampanje: Domino-effekten

I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen skal et lovforslag om å fjerne seksualitetsundervisning i skolen behandles. I Brasil skal skolene «renses» for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot avkriminalisering av homofili og seksualitetsundervisning i flere afrikanske land.

I lang tid har kampen for likestilling og skeives rettigheter hatt vind i seilene. Men nå jobber en global bevegelse med å snu denne vinden.

kjønnsstudier bare en begynnelse?

Det skal være mulig å ytre seg kritisk innenfor alle fagfelt, uten bekymring for hets, vold og sanksjoner. I tillegg representerer truslene mot kjønnsforskning en større trussel mot den akademiske friheten.

- Vi ser en utvikling i mange land hvor staten blir mer autoritær og hvor rommet for sivilsamfunn og kritiske røster blir mindre. Dersom stater går inn for å svekke kjønnsstudier åpnes døren for at også andre fagfelt som oppleves kritiske av myndighetene knebles, sier leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar.

- Kjernen i akademisk frihet er at man skal kunne skrive og ytre seg fritt, også om det som går mot statens politikk. Denne friheten er nå truet i en rekke land, og derfor roper vi et varsku, sier Høiskar.

Ny rapport: «Un/knowing & un/doing sexuality & gender diversity»

Tirsdag 10. mars lanserte SAIH og NSO rapporten «Un/knowing & un/doing sexuality & gender diversity». I rapporten ser forfatter Haley McEwen fra University of the Witwatersrand på fremveksten av anti-gender-bevegelsene i Polen, Ungarn, Brasil og Sør-Afrika. Rapporten avdekker urovekkende tendenser hvor nye og gamle konservative krefter finner sammen på tvers av ellers tydelige skillelinjer i sin motstand mot likestilling og skeives rettigheter. Les hele rapporten, her.

Lån boken «Gender Trouble»

I stedet for en underskriftskampanje så ønsker vi at så mange som mulig skal låne boka «Gender Trouble» av Judith Butler på sitt universitetsbibliotek eller lokale bibliotek. Forfatteren Butler er et eksempel på en kjønnsforsker som har møtt mye hets og motstand for sin forskning. Vi håper du vil låne boka og dermed bidra til å skape oppmerksomhet rundt at forskning på kjønn og seksualitet er under press, og at vi må hegne om den akademiske friheten.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon