Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ny kampanje: Domino-effekten

I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen skal et lovforslag om å fjerne seksualitetsundervisning i skolen behandles. I Brasil skal skolene «renses» for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot avkriminalisering av homofili og seksualitetsundervisning i flere afrikanske land.

I lang tid har kampen for likestilling og skeives rettigheter hatt vind i seilene. Men nå jobber en global bevegelse med å snu denne vinden.

kjønnsstudier bare en begynnelse?

Det skal være mulig å ytre seg kritisk innenfor alle fagfelt, uten bekymring for hets, vold og sanksjoner. I tillegg representerer truslene mot kjønnsforskning en større trussel mot den akademiske friheten.

- Vi ser en utvikling i mange land hvor staten blir mer autoritær og hvor rommet for sivilsamfunn og kritiske røster blir mindre. Dersom stater går inn for å svekke kjønnsstudier åpnes døren for at også andre fagfelt som oppleves kritiske av myndighetene knebles, sier leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar.

- Kjernen i akademisk frihet er at man skal kunne skrive og ytre seg fritt, også om det som går mot statens politikk. Denne friheten er nå truet i en rekke land, og derfor roper vi et varsku, sier Høiskar.

Ny rapport: «Un/knowing & un/doing sexuality & gender diversity»

Tirsdag 10. mars lanserte SAIH og NSO rapporten «Un/knowing & un/doing sexuality & gender diversity». I rapporten ser forfatter Haley McEwen fra University of the Witwatersrand på fremveksten av anti-gender-bevegelsene i Polen, Ungarn, Brasil og Sør-Afrika. Rapporten avdekker urovekkende tendenser hvor nye og gamle konservative krefter finner sammen på tvers av ellers tydelige skillelinjer i sin motstand mot likestilling og skeives rettigheter. Les hele rapporten, her.

Lån boken «Gender Trouble»

I stedet for en underskriftskampanje så ønsker vi at så mange som mulig skal låne boka «Gender Trouble» av Judith Butler på sitt universitetsbibliotek eller lokale bibliotek. Forfatteren Butler er et eksempel på en kjønnsforsker som har møtt mye hets og motstand for sin forskning. Vi håper du vil låne boka og dermed bidra til å skape oppmerksomhet rundt at forskning på kjønn og seksualitet er under press, og at vi må hegne om den akademiske friheten.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon