Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

eg mista alt

 Avdi eg kjende meg så bitter over at nett eg var blitt hiv-positiv, tenkte eg på å smitta så mange menn som mogleg. Heldigvis kom eg ikkje så langt; familien eg arbeidde hjå visste om hivstatusen min, men viste meg kjærleik og respekterte meg på trass av sjukdommen. Og eg lærte at dersom eg tek vare på meg sjølv, kan ein framleis leva eit godt og langt liv som hiv-positiv.

Då mannen min vart sjuk, viste det seg at også han var hiv-positiv. Han innsåg at me delte sjukdommen, at alt ikkje nødvendigvis var mi skuld. Då flytta eg heim att. Etter kort tid døydde han.

Familien hans hevda at eg var den som drap han; slik er tradisjonen her. Dersom ei kvinne døyr før mannen er det heilt greit, men dersom mannen døyr før kona- då har kona drepe han. Eg prøvde å forklara familien at mannen min døydde på grunn av aids, og at eg lid av den same sjukdommen, men dei trudde meg ikkje. "Du ser jo så frisk ut", sa dei. "Du kan vel ikkje vera sjuk?"

Dei trudde ikkje at eg var sjuk, før også yngste barnet vårt døydde av aids. Ho såg heller ikkje sjuk ut, faktisk sprang ho rundt i huset same dagen som ho døydde!

Det var i denne tida eg vart involvert i arbeidet NAPWA driv, og tok til å undervisa om hiv/aids og korleis ein best beskyttar seg.

Eg hadde ikkje rekna med at sonen min kom til å bli påverka av at eg er så open kring sjukdommen. Men ein dag då han var seks og eit halvt år gammal, kom han gråtande heim frå skulen. Eg ville klemma han, spørja kva som var gale. Då sa han: "Mor, ikkje rør meg"…Etter ei stund sa han at barna på skulen meinte eg kom til å gi han aids. At barna på skulen ikkje lengre ville leika med han.

Etter dette nekta han å gå på skulen. Til sist fann eg ut at det ville vera betre for han å bu hjå tanta si som bur eit stykke unna.

Sjølv om eg veit dette har skjedd før, og vil skje igjen, skulle inga mor gå igjennom dette. Mange barn kjem til å røyma heimanfrå på grunn av mobbing og frykt. Mødre kjem til å ta livet sitt på grunn av at dei må høyra barna sine seia "ikkje rør meg…"

Artikkelen er henta frå heftet "HIV/AIDS and Development" utgjeve av SAIH og INTERFUND. Han er noko forkorta og oversett av Elisabet Kjetilstad. 

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon