Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentstreikene i Colombia fortsetter

Èn måned i streik

Studenter ved alle de offentlige universitetene i Colombia har vært i streik siden 11. oktober. De demonstrerer mot det de kaller en «strukturell underfinansiering» av offentlige universiteter og et utdanningssystem basert på et profittorientert privat tilbud av lav kvalitet. Etter hvert har lærerne slått seg sammen med de streikende studentene og siden da har begge lagt stort press på utdanningsministeren. De møttes for første gang nylig til forhandlinger.

Lærerene og studentene stilte et krav på 181 millioner dollar ekstra for å dekke underskuddet til universiteter og tekniske institutter. Utdanningsministeren avviste kravet og nektet å gi én peso til mer enn det de har allerede allokert. Studentene og lærerne avbrøt forhandlingsbordet og godtar bare å fortsette i direkte dialog med presidenten Duque.

Flere demonstrasjoner var meldt etter møtet, og torsdag 8. november ble de streikende møtt med vold og tåregass fra politiet. Det nasjonale universitetet har utført en meningsmåling av sine studenter, og 69 % sier seg ikke villig til å gå tilbake til forelesningssalene. Nå truer rektor med at studentene kan miste et semester hvis de ikke gir seg. 

Økonomisk krise ved universitetene

Siden loven om høyere utdanningssystem ble vedtatt i 1992 har antall private universiteter økt voldsomt, mens ingen nye offentlig universiteter har blitt opprettet. I dag er 72% av høyere utdanningsinstitusjoner i Colombia private. Samtidig sliter offentlige universiteter med et anslått underskudd på 1 milliard amerikanske dollar og et behov for ytterligere investering på infrastruktur på anslåtte 4, 7 milliarder dollar. Studentene krever nå et oppgjør av denne regningen og et løfte om gratis, offentlig høyere utdanning.

Undervisningen flyttet ut i gatene

I hovedstaden har noen av foreleserne startet "gateundervisning" hvor de inviterer til åpne forelesninger på gater og torg rundt om i byen. Under hashtaggen #clasealacalle samler hundrevis av studenter seg for å fortsette studiene "til forsvar for høyere utdanning". Underfinansieringen av offentlige universiteter gjør at de må ta høyere semesteravgifter og dermed har mange unge colombianere ikke lenger råd til å gå der.

Støttemarkering ved UiO

Kommersialisering av høyere utdanning er en utfordring ikke bare i Colombia, men i mange andre land rundt om i verden. SAIH har i mange tiår støttet studenter i kampen for gratis offentlig utdanning som legger til rette for akademisk frihet og kritisk tenkning. ACEU er en av de største studentorganisasjonene i Colombia og blant våre partnere i landet. Vi håper de streikende kan få til et gjennombrudd med myndighetene som kan bety et skifte i denne globale trenden.

Bildene er tatt fra La Direkta, et uavhengig colombiansk pressebyrå.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon