Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombia: Lovforslag setter studenter i fare

(image) Guillermo-Baquero leder for ACEU

Studentinformanter”26. januar offentliggjorde Colombias president, Álvaro Uribe Vélez, et lovforslag om opprettelsen av nettverk av Studentinformanter”. Uribe vil betale 1000 studenter 50 dollar hver i måneden mot at de jobber for politiet som informanter. Forslaget kommer etter en dramatisk økning i antall drap i byen Medellín, der det er begått hele 2 000 mord i 2009, en dobling fra 2008.

StudentprotestProtestene fra studentene har ikke latt vente på seg. Allerede neste dag kom den største studentorganisasjonen ACEU ut med en pressemeling som advarer mot å sette studenters liv i fare ved å tvinge dem til å samarbeide med sikkerhetsstyrkene. Dette initiativet vil involvere studenter i regjeringens militaristiske politikk der borgere systematisk overvåkes og menneskerettigheter krenkes. ACEU oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fordømme dette lovforslaget for å forsvare universitetenes kritiske og uavhengige rolle, konkluderer pressemeldingen.

Alvorlig situasjonMenneskerettighetssituasjonen i Colombia er dramatisk. Colombia er det landet i verden med nest flest internt fordrevne: flere enn i Irak og DR Kongo til sammen. Studenter og fagforeningsfolk som kjemper for sin sak opplever trusler, drap og forsvinninger. I en rapport for perioden 2002 til 2006 dokumenterer ACEU nesten 600 overgrep mot studenter, inkludert 14 drap. For 2009 har ACEU hittil dokumentert fem politisk motiverte drap på studentaktivister.

29. januar var det en stor studentdemonstrasjon mot Uribes forslag i Bogotá. Colombianske medier og president Uribe pleier å kalle studentaktivister for terrorister eller geriljatilhengere. Med dette forlaget kommer konfliktnivået på universitetet til å øke ytterligere, sier Guillermo Baquero, lederen for ACEU, sitert i mange colombianske og internasjonale medier.

2. februar hadde SAIH et møte med statsekretær Gry Larsen for å snakke om situasjonen for studenter i Colombia og norske student- og elevorganisasjoner erfaringer i etterkant av at en delegasjon besøkte landet i november 2009.SAIH har erklært at norske myndigheter må ta ansvar og stanse den pågående prosessen med frihandelsavtalen mellom EFTA og Colombia. Se pressemelding fra desember: http://saih.no/Artikler/7769.html

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon