Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombia: Lovforslag setter studenter i fare

(image) Guillermo-Baquero leder for ACEU

Studentinformanter”26. januar offentliggjorde Colombias president, Álvaro Uribe Vélez, et lovforslag om opprettelsen av nettverk av Studentinformanter”. Uribe vil betale 1000 studenter 50 dollar hver i måneden mot at de jobber for politiet som informanter. Forslaget kommer etter en dramatisk økning i antall drap i byen Medellín, der det er begått hele 2 000 mord i 2009, en dobling fra 2008.

StudentprotestProtestene fra studentene har ikke latt vente på seg. Allerede neste dag kom den største studentorganisasjonen ACEU ut med en pressemeling som advarer mot å sette studenters liv i fare ved å tvinge dem til å samarbeide med sikkerhetsstyrkene. Dette initiativet vil involvere studenter i regjeringens militaristiske politikk der borgere systematisk overvåkes og menneskerettigheter krenkes. ACEU oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fordømme dette lovforslaget for å forsvare universitetenes kritiske og uavhengige rolle, konkluderer pressemeldingen.

Alvorlig situasjonMenneskerettighetssituasjonen i Colombia er dramatisk. Colombia er det landet i verden med nest flest internt fordrevne: flere enn i Irak og DR Kongo til sammen. Studenter og fagforeningsfolk som kjemper for sin sak opplever trusler, drap og forsvinninger. I en rapport for perioden 2002 til 2006 dokumenterer ACEU nesten 600 overgrep mot studenter, inkludert 14 drap. For 2009 har ACEU hittil dokumentert fem politisk motiverte drap på studentaktivister.

29. januar var det en stor studentdemonstrasjon mot Uribes forslag i Bogotá. Colombianske medier og president Uribe pleier å kalle studentaktivister for terrorister eller geriljatilhengere. Med dette forlaget kommer konfliktnivået på universitetet til å øke ytterligere, sier Guillermo Baquero, lederen for ACEU, sitert i mange colombianske og internasjonale medier.

2. februar hadde SAIH et møte med statsekretær Gry Larsen for å snakke om situasjonen for studenter i Colombia og norske student- og elevorganisasjoner erfaringer i etterkant av at en delegasjon besøkte landet i november 2009.SAIH har erklært at norske myndigheter må ta ansvar og stanse den pågående prosessen med frihandelsavtalen mellom EFTA og Colombia. Se pressemelding fra desember: http://saih.no/Artikler/7769.html

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon