Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bredere kanaler for den viktigste transporten

En forskningsbasert artikkel er ikke et blogginnlegg. De to sjangrene er hentet fra hver sin verden. Der bloggen er lettbent, er artikkelen tung og referansebasert. Og om bloggen er umiddelbar, skal artikkelen gjennom en runddans av konsulentuttalelser før godkjenning og et venteromsopphold hos tidsskriftet selv.

Alt dette bidrar til å holde oppe myten om at forskningsbaserte artikler er kostbare – de må koste penger – og det er en forutsetning for kvalitet at tidsskriftene er kostbar lesning.

Det er nettopp denne myten som gjør at bestemte aktører kan kontrollere systemet rundt akademiske artikler. Det er et system som holder privilegerte aktører inne i varmen mens andre skyves ut i informasjonsmørket rundt den globale akademiske offentligheten.

(image) Den åpenbare vinneren er de store forlagene. Tidsskriftene de forvalter, er det forskere som fyller og kvalitetssikrer. Samtidig nyter forlagene godt av inntektene fra universiteter som må betale for tilgang til kunnskap som ens egne forskere har produsert.

I dette spillet er de små taperne alle som tar gratis av egen arbeidstid for å bidra til tidsskrift som beriker velnærte forlagshus. De litt større taperne er alle ved vestlige institusjoner som gjerne skulle sett mer ressurser gå til undervisning og forskning (og litteratur!). Men de virkelig store taperne er de som holdes utenfor denne kunnskapen fordi de ikke er velsignet med tidsskriftstilgang.

Ingenting ved dagens system er nødvendig for å utvikle fagfellebasert kunnskap – med ett unntak: forskernes løpende dugnadsinnsats som del av et fagfellesskap hvor kunnskap utvikles og etterprøves.

Det bringer oss tilbake til start. Mens en blogg holdes i live gjennom bred eksponering, er forskningen også avhengig av å leses, vurderes og kritiseres. Faktisk er deling det eneste som kan gi like vilkår for kunnskapsbygging, for den enkelte forsker og student så vel som for institusjoner. Om kunnskap forandrer verden er det desto viktigere at kunnskap er tilgjengelig for verden. Open Access-tidsskrifter er et stort steg i den retningen.

Les mer på kampanjesidene og signer oppropet

Del plakaten på FacebookHva er Open Access på 1 minutt,Hva er Open Access på 2 minutterFå Sharing is Caring på profilbildet ditt

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon