Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Bistandsbransjens humanitære appeller er forhistoriske

Fremstillingen av fattigdom og nød gjennom vestlige innsamlingskampanjer, har ikke endret seg nevneverdig siden 1700-tallet, og bidrar til å opprettholde et hierarkisk forhold mellom Vesten og det globale Sør. Dette kommer frem i en ny artikkel skrevet av historiker ved Bristol University, Emily Baughan.

Denne uken lanserte SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) en serie artikler i samarbeid med bloggkollektivet, Africa is A Country. I løpet av de neste ukene publiseres nye artikler daglig, som alle ser nærmere på utfordringer knyttet bistand, rettigheter og migrasjon. Serien har fått navnet, «The Inequality Series» og første kvinne ut var historiker, Emily Baughan.

Humanitærisme er et moderne begrep som kan spores tilbake til sent på 1700-tallet, forteller Baughan. De første humanitære prosjektene, antislaveri-kampanjene, brukte visuelle bilder og fortellinger som fokuserte på slavenes fysiske og emosjonelle smerte. Slavene ble fremstilt som hjelpeløse og ikke minst takknemlige, overfor frigjøringsheltene fra Vesten. Den samme fortellingen gjentas gang på gang gjennom historien, forteller Emily Baughan, i sin artikkel «Humanitarian Images and Appeals in History».

-Denne fremstillingen av nøden og de vestlige helteskikkelsene, bidrar til å forevige den hierarkiske relasjonen mellom Vesten og det globale Sør. Gjennom en forenklet fremstilling av virkeligheten, fordekkes de egentlige årsakene til krisene, og de bærekraftige og langsiktige løsningene formidles ikke, sier Baughan.

På kort sikt lykkes de desperate bildene å fange vår oppmerksomhet, på lang sikt ser vi derimot at de kan bidra til et misvisende og feilaktig bilde av årsakene og løsningene til verdens fattigdom.

-Når man ser nærmere på hvordan humanitære appeller er blitt kommunisert gjennom historien, blir det tydelig hvor dagens forenklede og emosjonelle fortellinger om fattigdom og nød, kommer fra. I likhet med Baughan mener SAIH at det er på tide å tenke nytt! I 2015 kan vi ikke være fornøyde med å gjenskape bildene fra fortiden, sier leder i SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Emily Baughan er en av våre gjester som skal delta i panelet under "The Radiator Conference-Challenging the Single Story", tirsdag 17. november. Det er fremdeles ledige plasser. Meld deg på i dag, gå til www.rustyradiator.com

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon