Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Bistandsbransjens humanitære appeller er forhistoriske

Fremstillingen av fattigdom og nød gjennom vestlige innsamlingskampanjer, har ikke endret seg nevneverdig siden 1700-tallet, og bidrar til å opprettholde et hierarkisk forhold mellom Vesten og det globale Sør. Dette kommer frem i en ny artikkel skrevet av historiker ved Bristol University, Emily Baughan.

Denne uken lanserte SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) en serie artikler i samarbeid med bloggkollektivet, Africa is A Country. I løpet av de neste ukene publiseres nye artikler daglig, som alle ser nærmere på utfordringer knyttet bistand, rettigheter og migrasjon. Serien har fått navnet, «The Inequality Series» og første kvinne ut var historiker, Emily Baughan.

Humanitærisme er et moderne begrep som kan spores tilbake til sent på 1700-tallet, forteller Baughan. De første humanitære prosjektene, antislaveri-kampanjene, brukte visuelle bilder og fortellinger som fokuserte på slavenes fysiske og emosjonelle smerte. Slavene ble fremstilt som hjelpeløse og ikke minst takknemlige, overfor frigjøringsheltene fra Vesten. Den samme fortellingen gjentas gang på gang gjennom historien, forteller Emily Baughan, i sin artikkel «Humanitarian Images and Appeals in History».

-Denne fremstillingen av nøden og de vestlige helteskikkelsene, bidrar til å forevige den hierarkiske relasjonen mellom Vesten og det globale Sør. Gjennom en forenklet fremstilling av virkeligheten, fordekkes de egentlige årsakene til krisene, og de bærekraftige og langsiktige løsningene formidles ikke, sier Baughan.

På kort sikt lykkes de desperate bildene å fange vår oppmerksomhet, på lang sikt ser vi derimot at de kan bidra til et misvisende og feilaktig bilde av årsakene og løsningene til verdens fattigdom.

-Når man ser nærmere på hvordan humanitære appeller er blitt kommunisert gjennom historien, blir det tydelig hvor dagens forenklede og emosjonelle fortellinger om fattigdom og nød, kommer fra. I likhet med Baughan mener SAIH at det er på tide å tenke nytt! I 2015 kan vi ikke være fornøyde med å gjenskape bildene fra fortiden, sier leder i SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Emily Baughan er en av våre gjester som skal delta i panelet under "The Radiator Conference-Challenging the Single Story", tirsdag 17. november. Det er fremdeles ledige plasser. Meld deg på i dag, gå til www.rustyradiator.com

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon