Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Besøk fra Zaran

(image) Paul Sichalwe og Chisola Sandra Samakayi, fra Zaran.

Zaran er en organisasjon som jobber for å beskytte rettighetene til mennesker berørt av HIV/AIDS, både juridisk og i følge menneskerettighetene. De jobber altså med AIDS gjennom en rettighetsbasert tilnærming, og prøver blant annet å endre regelverk for å ta hensyn til diskriminering av mennesker som lever med HIV. Gjennom dette arbeidet mener Zaran at de treffer de hele spekteret av folk (alder, kjønn, utdanning), men hovedsakelig har de til nå hjulpet de som sliter med å bli akseptert på arbeidsplassen.

Zaran fokuserer på stigmatisering fordi det er et stort problem i Zambia, men egentlig tror de det største problemet er dårlig selvtillitt. Folk med HIV har ikke nok respekt for seg selv, synes det er vanskelig å stå fram med og å snakke om HIV, derfor blir stigma et problem. Dette fører også til utfordringer i arbeidet Zaran driver. Mennesker som kommer med sine juridiske problemer kan være uvillige til å gi alle opplysninger om seg selv, enten fordi de er skamfulle eller fordi de har fått beskjed av ektefeller om ikke å fortelle enkelte ting. En veldig viktig del av problematikken Zaran jobber med, og det de tror er vanskeligst å endre er likevel folks generelle holdninger til HIV og AIDS.

(image) 15 studenter, 3 besøkende fra Zambia og Ingvild Langhus fra sekretariatet i SAIH, var samlet på Bislet for å lære om Zaran.

Organisasjonen startet med initiativ fra juss-studenter ved universitetet i Lusaka, som så behovet for rettshjelp i henhold til HIV. To hovedutfordringer ved å starte Zaran, forteller de var å få erkjennelse og finansiering. Etter hvert fikk de imidlertid donorer og samarbeid med andre organisasjoner, og har siden vokst ut fra dette. Støtten fra SAIH var viktig for å lede organisasjonen et steg videre fordi de selv fikk distribuere pengestøtten, med penger fra SAIH kunne de dermed kjøpe kontorutstyr og div. til å starte sin virksomhet. Samtidig forteller Zaran at det betydde mye når SAIH utrykte at de hadde tro på deres potensiale.

Zaran skiller seg fra andre organisasjoner som jobber med HIV, fordi de antakelig er den eneste som jobber med juridisk hjelp og politisk påvirkning for rettigheter. De har vært rause med å dele sin kompetanse og kunnskaper med andre organisasjoner, og gjennom slike samarbeid har de bygget seg opp et nettverk med kontakter. Dermed kan andre som er i kontakt med mennesker berørt av HIV henvende dem til Zaran med deres juridiske spørsmål og problemstillinger. Zaran sprer i tillegg informasjon om sitt arbeid gjennom plakater, nyhetsbrev, radioprogram og ulike brosjyrer som spres til lokale helsekontorer, samt deles ut til klienter som kommer fra utkantsområder slik at de kan spre dem på sitt hjemsted.

Gjennom partnerskapet med SAIH har Zaran også opprettet et samarbeid med norske Juss-Buss, som jobber i likhet med dem selv med juridisk rådgivning til svake grupper i samfunnet. Zaran har lært mye nyttig til driften av sin AIDSLaw clinic av Juss-Buss’ tretti års lange erfaring med juridisk hjelp. Blant annet hvor viktig det er å registrere og ta vare på informasjon om alle klientene som kommer innom klinikken, selv om ikke alle ender som store saker, slik at de har mer å vise til for å få erkjennelse som en juridisk organisasjon og for å få bedre finansiering. De vurderer også å starte med oppsøkende virksomhet, slik juss-buss gjorde i begynnelsen, noe de tror vil være en god ide for å treffe og å kunne hjelpe flere mennesker. Men med sine nåværende ressurser tror de ikke det vil være mulig å åpne regionale kontorer rundt i landet, derfor holder de foreløpig til i hovedstaden Lusaka.

Myndighetene i landet stiller seg generelt positive til arbeidet Zaran gjør, og gjennom samarbeid har de klart å gjennomføre noen lovendringer. Samtidig kan de ofte har ulike interesser, og kampen Zaran fører kan være like hard som den er viktig.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon