Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Besøk fra Zaran

(image) Paul Sichalwe og Chisola Sandra Samakayi, fra Zaran.

Zaran er en organisasjon som jobber for å beskytte rettighetene til mennesker berørt av HIV/AIDS, både juridisk og i følge menneskerettighetene. De jobber altså med AIDS gjennom en rettighetsbasert tilnærming, og prøver blant annet å endre regelverk for å ta hensyn til diskriminering av mennesker som lever med HIV. Gjennom dette arbeidet mener Zaran at de treffer de hele spekteret av folk (alder, kjønn, utdanning), men hovedsakelig har de til nå hjulpet de som sliter med å bli akseptert på arbeidsplassen.

Zaran fokuserer på stigmatisering fordi det er et stort problem i Zambia, men egentlig tror de det største problemet er dårlig selvtillitt. Folk med HIV har ikke nok respekt for seg selv, synes det er vanskelig å stå fram med og å snakke om HIV, derfor blir stigma et problem. Dette fører også til utfordringer i arbeidet Zaran driver. Mennesker som kommer med sine juridiske problemer kan være uvillige til å gi alle opplysninger om seg selv, enten fordi de er skamfulle eller fordi de har fått beskjed av ektefeller om ikke å fortelle enkelte ting. En veldig viktig del av problematikken Zaran jobber med, og det de tror er vanskeligst å endre er likevel folks generelle holdninger til HIV og AIDS.

(image) 15 studenter, 3 besøkende fra Zambia og Ingvild Langhus fra sekretariatet i SAIH, var samlet på Bislet for å lære om Zaran.

Organisasjonen startet med initiativ fra juss-studenter ved universitetet i Lusaka, som så behovet for rettshjelp i henhold til HIV. To hovedutfordringer ved å starte Zaran, forteller de var å få erkjennelse og finansiering. Etter hvert fikk de imidlertid donorer og samarbeid med andre organisasjoner, og har siden vokst ut fra dette. Støtten fra SAIH var viktig for å lede organisasjonen et steg videre fordi de selv fikk distribuere pengestøtten, med penger fra SAIH kunne de dermed kjøpe kontorutstyr og div. til å starte sin virksomhet. Samtidig forteller Zaran at det betydde mye når SAIH utrykte at de hadde tro på deres potensiale.

Zaran skiller seg fra andre organisasjoner som jobber med HIV, fordi de antakelig er den eneste som jobber med juridisk hjelp og politisk påvirkning for rettigheter. De har vært rause med å dele sin kompetanse og kunnskaper med andre organisasjoner, og gjennom slike samarbeid har de bygget seg opp et nettverk med kontakter. Dermed kan andre som er i kontakt med mennesker berørt av HIV henvende dem til Zaran med deres juridiske spørsmål og problemstillinger. Zaran sprer i tillegg informasjon om sitt arbeid gjennom plakater, nyhetsbrev, radioprogram og ulike brosjyrer som spres til lokale helsekontorer, samt deles ut til klienter som kommer fra utkantsområder slik at de kan spre dem på sitt hjemsted.

Gjennom partnerskapet med SAIH har Zaran også opprettet et samarbeid med norske Juss-Buss, som jobber i likhet med dem selv med juridisk rådgivning til svake grupper i samfunnet. Zaran har lært mye nyttig til driften av sin AIDSLaw clinic av Juss-Buss’ tretti års lange erfaring med juridisk hjelp. Blant annet hvor viktig det er å registrere og ta vare på informasjon om alle klientene som kommer innom klinikken, selv om ikke alle ender som store saker, slik at de har mer å vise til for å få erkjennelse som en juridisk organisasjon og for å få bedre finansiering. De vurderer også å starte med oppsøkende virksomhet, slik juss-buss gjorde i begynnelsen, noe de tror vil være en god ide for å treffe og å kunne hjelpe flere mennesker. Men med sine nåværende ressurser tror de ikke det vil være mulig å åpne regionale kontorer rundt i landet, derfor holder de foreløpig til i hovedstaden Lusaka.

Myndighetene i landet stiller seg generelt positive til arbeidet Zaran gjør, og gjennom samarbeid har de klart å gjennomføre noen lovendringer. Samtidig kan de ofte har ulike interesser, og kampen Zaran fører kan være like hard som den er viktig.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon