Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Til kamp for akademisk frihet og demokratiets fremtid

Scholars at Risk inviterte forrige uke til kongress på Freie Universitãt i Berlin. Rundt 500 deltakere fra 72 land var representert, blant dem akademikere tilknyttet Scholars at Risk-programmet, som har vært nødt til å forlate sine institusjoner og hjemland til fordel for universiteter i andre land for å kunne utøve yrkene sine. På plass var representanter fra hele Scholars at Risk-nettverket, samt fra universiteter og høyskoler over hele verden.

SAIH var under kongressen ansvarlig for en viktig workshop på programmet; beskyttelsen av studenters rettigheter til å ytre seg og delta i samfunnsutviklingen. I én og en halv dag diskuterte studentledere og partnere fra Latin-Amerika og Afrika ikkevoldelig aktivisme, og delte erfaringer fra kampen for tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet. SAIH fikk med dette en liten test på om vårt nye program Student Activist Academy er relevant og nødvendig. Gjennom dette programmet ønsker SAIH å bidra til bedre organisasjonsstruktur og -kapasitet i studentorganisasjoner, styrke påvirkningsarbeid basert på erfaringsutveksling og samarbeid, og forbedre tilgang til hjelp og spre oppmerksomhet om angrep og overgrep mot studenter.

– Studentaktivistene vi møtte i Berlin ga masse inspirasjon og energi til veien videre med å utvikle Student Activist Academy. Vi ønsker å være en god alliert for enda flere studentorganisasjoner fremover, og i så måte vet vi at det vi gjør er viktig og kommer til riktig tid. Med Student Activist Academy vil vi bidra til å fremme ikkevoldelig aktivisme og styrke studentbevegelser der de ofte blir undertrykt. Hvordan kan man påvirke, eller bygge organisasjoner, når man mister studieplassen sin, blir forfulgt, truet eller fengslet? Det er utfordringer studentene står ovenfor i dag, sier leder i SAIH, Beathe Øgård.

Mer informasjon om Student Activist Academy kommer snart.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon