Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Ber toppmøte huske høyere utdanning

Verdens øyne rettes mot Oslo denne uken, når Ban Ki-Moon og Malala er blant deltakerne på Oslo Education Summit tirsdag 7. juli. Målet med konferansen er å sette utdanning på utviklingsagendaen, og å skape enighet rundt finansiering av kvalitetsutdanning.

Sammen med Telenor, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Plan Norge, Atlas-alliansen, SOS Barnebyer, Den Norske UNESCO-komiteen og UNICEF Norge, er SAIH medarrangør på konferansen Partnering for Education 6. juli. Her vil et bredt spekter av samfunnsaktører samles for å gi råd til toppmøtet dagen etter. Også Ban Ki-Moon kommer til møtet, samt FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown.

Kravene fra SAIH og de andre organisasjonene bak konferansen er at støtten til utdanning av lærere må firedobles, finansieringen av utdanning i kriser må dobles innen 2016, og at så mange stater som mulig må signere deklarasjonen for trygge skoler.

Les også: Skole for alle krever nye løsninger

- I tillegg må vi huske på at tilgangen til høyere utdanning er en forutsetning for å kunne løse en rekke samfunnsoppgaver. God høyere utdanning er også en viktig forutsetning for å kunne skape et reelt demokrati som sikrer grunnleggende menneskerettigheter, sier Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH, som representerer SAIH under toppmøtet 7. juli.

Alvorlige angrep mot studenter og forskere

I tillegg til at svært mange rammes når skoler stadig blir ofre for militære angrep, blir også utallige studenter, lærere og akademikere truet, forfulgt og fengslet som følge av sin forskning eller demokratiske engasjement. Bare de fire siste årene ble det registrert 333 angrep mot høyere utdanningsinstitusjoner i 65 ulike land verden over. Disse angrepene inkluderer drap, vold og forsvinninger og urettmessige fengslinger. Og det endelige tallet regnes å være betydelig høyere.

- Utdanning er ikke bare i kryssilden, men under direkte angrep. Deklarasjonen om trygge skoler er et viktig tiltak for å beskytte utdanning i konfliktsituasjoner. Erna Solberg må derfor bruke Oslo Education Summit til å oppfordre flere stater til å signere deklarasjonen, sier Riseth.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon