Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Ber toppmøte huske høyere utdanning

Verdens øyne rettes mot Oslo denne uken, når Ban Ki-Moon og Malala er blant deltakerne på Oslo Education Summit tirsdag 7. juli. Målet med konferansen er å sette utdanning på utviklingsagendaen, og å skape enighet rundt finansiering av kvalitetsutdanning.

Sammen med Telenor, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Plan Norge, Atlas-alliansen, SOS Barnebyer, Den Norske UNESCO-komiteen og UNICEF Norge, er SAIH medarrangør på konferansen Partnering for Education 6. juli. Her vil et bredt spekter av samfunnsaktører samles for å gi råd til toppmøtet dagen etter. Også Ban Ki-Moon kommer til møtet, samt FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown.

Kravene fra SAIH og de andre organisasjonene bak konferansen er at støtten til utdanning av lærere må firedobles, finansieringen av utdanning i kriser må dobles innen 2016, og at så mange stater som mulig må signere deklarasjonen for trygge skoler.

Les også: Skole for alle krever nye løsninger

- I tillegg må vi huske på at tilgangen til høyere utdanning er en forutsetning for å kunne løse en rekke samfunnsoppgaver. God høyere utdanning er også en viktig forutsetning for å kunne skape et reelt demokrati som sikrer grunnleggende menneskerettigheter, sier Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH, som representerer SAIH under toppmøtet 7. juli.

Alvorlige angrep mot studenter og forskere

I tillegg til at svært mange rammes når skoler stadig blir ofre for militære angrep, blir også utallige studenter, lærere og akademikere truet, forfulgt og fengslet som følge av sin forskning eller demokratiske engasjement. Bare de fire siste årene ble det registrert 333 angrep mot høyere utdanningsinstitusjoner i 65 ulike land verden over. Disse angrepene inkluderer drap, vold og forsvinninger og urettmessige fengslinger. Og det endelige tallet regnes å være betydelig høyere.

- Utdanning er ikke bare i kryssilden, men under direkte angrep. Deklarasjonen om trygge skoler er et viktig tiltak for å beskytte utdanning i konfliktsituasjoner. Erna Solberg må derfor bruke Oslo Education Summit til å oppfordre flere stater til å signere deklarasjonen, sier Riseth.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon