Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bekymret for studenter som straffes uten grunn

«Som studentaktivist har jeg vært inn og ut av fengsel. Hvis jeg drar tilbake til Swaziland, blir første stopp fengsel igjen».

Dette forteller studenten Bheki Dlamini fra Swaziland, i en ny kortfilm fra Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som nå er publisert på sosiale medier.

Kortfilmen er første del av en kampanje som setter fokus på situasjonen for studenter i verden og den norske pilotordningen Students At Risk.

- Historien Bheki forteller er dessverre ikke unik. Vi hører stadig om slike historier fra studentene som har fått opphold i Norge gjennom Students at Risk-ordningen, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Les SAIHs høringsinnspill til Statsbudsjettet 2017.

Høye mørketall

Så langt er det registrert totalt 511 angrep mot høyere utdanning siden 2011, viser Scholars at Risk-nettverkets Academic Freedom Monitor. Siste tall viser at det mellom mai 2015 og september 2016 er registrert 158 angrep mot høyere utdanning i 35 land. Blant disse er 39 hendelser i forbindelse med organiserte studentaktiviteter.

Dette innebærer både demonstrasjoner, protester, marsjer og andre arrangementer, som myndighetene har møtt med vold, fengsling, arrestasjoner og andre brutale tiltak.

- De nye tallene viser at situasjonen ikke har forbedret seg og vi er redd detter ikke viser hele bildet. Det må være lov å vise sitt studentengasjement uten faren for å bli møt med vold, sier Marianne Andenæs, leder i NSO.

-Når studenters engasjement blir møtt med vold flere steder i verden, viser det hvor viktig Student at Risk er. Ordningen er et viktig tiltak for å beskytte menneskerettighetsforkjempere, avslutter Riseth og Andenæs.

Students At Risk er en ordning for forfulgte og utsatte studenter som blir hindret utdannelse i sitt hjemland på grunn av sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling. I dag er det i underkant av tjue studenter fra land som Zimbabwe, Tyrkia, Swaziland, Egypt og Syria. NSO og SAIH jobber nå for å gjøre pilotordningen permanent i Norge.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon