Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bekymret for studenter som straffes uten grunn

«Som studentaktivist har jeg vært inn og ut av fengsel. Hvis jeg drar tilbake til Swaziland, blir første stopp fengsel igjen».

Dette forteller studenten Bheki Dlamini fra Swaziland, i en ny kortfilm fra Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som nå er publisert på sosiale medier.

Kortfilmen er første del av en kampanje som setter fokus på situasjonen for studenter i verden og den norske pilotordningen Students At Risk.

- Historien Bheki forteller er dessverre ikke unik. Vi hører stadig om slike historier fra studentene som har fått opphold i Norge gjennom Students at Risk-ordningen, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Les SAIHs høringsinnspill til Statsbudsjettet 2017.

Høye mørketall

Så langt er det registrert totalt 511 angrep mot høyere utdanning siden 2011, viser Scholars at Risk-nettverkets Academic Freedom Monitor. Siste tall viser at det mellom mai 2015 og september 2016 er registrert 158 angrep mot høyere utdanning i 35 land. Blant disse er 39 hendelser i forbindelse med organiserte studentaktiviteter.

Dette innebærer både demonstrasjoner, protester, marsjer og andre arrangementer, som myndighetene har møtt med vold, fengsling, arrestasjoner og andre brutale tiltak.

- De nye tallene viser at situasjonen ikke har forbedret seg og vi er redd detter ikke viser hele bildet. Det må være lov å vise sitt studentengasjement uten faren for å bli møt med vold, sier Marianne Andenæs, leder i NSO.

-Når studenters engasjement blir møtt med vold flere steder i verden, viser det hvor viktig Student at Risk er. Ordningen er et viktig tiltak for å beskytte menneskerettighetsforkjempere, avslutter Riseth og Andenæs.

Students At Risk er en ordning for forfulgte og utsatte studenter som blir hindret utdannelse i sitt hjemland på grunn av sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling. I dag er det i underkant av tjue studenter fra land som Zimbabwe, Tyrkia, Swaziland, Egypt og Syria. NSO og SAIH jobber nå for å gjøre pilotordningen permanent i Norge.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet
Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon