Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Lærere i Zimbabwe vil ha betalt i amerikanske dollar

Ni ledere fra Amalgamated Rural Teachers Union of Zimbabwe (ARTUZ) ble løslatt etter arrestasjon mandag 7. januar. Zimbabwisk politi arresterte lederne etter at de hadde deltatt i protester mot dårlige lønninger og arbeidsforhold. Lærerne krevde nytt læremateriell for det nye pensumet, lønn utbetalt i amerikanske dollar på grunn av den store inflasjonen i landet, full årsbonus for 2018 og at skatten for elektroniske transaksjoner, som er på 2%, blir skrinlagt.

ARTUZ-lederne, Obert Masaraure, Christine Jubane, Robson Chere, Regai Chinhuto, Fortune Jamela, Lawrence Mapengo, Andre Munguri, Munyaradzi Ndawana og Gerald Tawngwa, ble løslatt uten noen tiltaler.

Demonstrantene ble arrestert på Africa Unity Square i sentrum av Harare, i ferd med å marsjere mot kontorene til finansminister Mthuli Ncube. Her var planen å slå leir og legge fram sine krav.

På Facebook melder ARTUZ at de øvrige forhandlingene står stille. På et møte mellom offentlige tjenestepersoner fra forskjellige sektorer og regjeringsmedlemmer, stod sentralbanksjef John Mangudya fast på at lønninger ikke vil utbetales i amerikanske dollar, selv om dette er gangbar valuta for varer og tjenester i landet. Arbeidsminister July Moyo ga ingen forsikringer om lønnsøkninger eller full utbetaling av bonuser for 2018 for lærerne.

ARTUZ melder også at myndighetene har barrikadert kontorene deres, og dermed hindrer tilgangen deres til protestmateriale.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon