Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Arrestordre lederen av Zinasu

Se eller last ned arrestordren til høyre.

Zimbabwe Republic Police har utstedt en arrestordre på lederen av den nasjonale Zimbabwiske studentunionen (ZINASU). I et sirkulasjonsbrev til politistasjoner i Zimbabwe merket ”wanted person” blir alle kontrollposter, patruljer og medlemmer av politistyrken bedt om å være på utkikk etter lederen av ZINASU, Promise Mkwananzi. Politiet blir bedt om å stoppe, arrestere og eskortere ZINASU-lederen til politistasjonen i Masvingo.

17. desember 2006 bekreftet politiet at de var på utkikk etter Mkwananzi i forbindelse med demonstrasjonene som i løpet av våren og høsten 2006 er blitt organisert ved flere av universitetene og høyskolene i Zimbabwe som svar på at flere av studiestedene ved årets begynnelse økte studieavgiftene uten forvarsel. En økning som bidro til at et flertall av Zimbabwes studenter ikke ville få råd til å fortsette sine studier.

Mkwananzi ble tidligere denne måneden fjernet mens han var i ferd med å gjennomføre sin eksamen. Forklaringen som universitetsledelsen gav var at universitetet hadde flere disiplinærsaker på ZINASU-lederen som måtte avklares før Mkwananzi kunne få gjennomføre sin eksamen. Flere rettsavgjørelser har beordret universitetet å gi Mkwananzi tilbake hans studieplass, men universitetsledelsen har fortsatt å forhindre ham adgang.

ZINASU-lederens advokater jobber nå med å få avklart hvilke straffbare handlinger Mkwananzi blir siktet for.

SAIH har tidligere lagt ut en 'Vanguard Alert' fra Zinasu om arrestordren under 'Nyheter fra Zimbabwe'.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon