Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Angrep mot høyere utdanning øker i omfang

Rapporten, som utgis av Scholars at Risk hvert eneste år, analyserer 324 angrep mot høyere utdanning i 56 land det siste året. Flere av disse er direkte voldelige angrep begått av både statlige og uavhengige grupper, hvor det i løpet av perioden er 32 drepte studenter og akademikere. Mange av angrepene er mer systemiske, som arrestasjoner, forsvinninger og reiseforbud for å kontrolle og stilne kritiske stemmer i akademia.

Et globalt problem

-Angrep mot høyere utdanning, uavhengig av tid, sted og omfang, får konsekvenser for samfunn over hele verden, sier Robert Quinn, leder av Scholars at Risk international.

-I vår i økende grad sammenkoblede verden, utarmer disse angrepene en essensiell, global sfære hvor akademikere, studenter og den øvrige offentligheten kommer sammen for å forstå og løse komplekse problemer som angår oss alle, fortsetter han.

Scholars at Risk (SAR) er et internasjonalt nettverk av institusjoner og individer som har som formål å beskytte forskere og promotere akademisk frihet. I Norge har SAR-nettverket i samarbeid med norsk UD sørget for ansettelse av forfulgte akademikere på norske utdanningsinstitusjoner. SAIH er en del av den norske grenen av Scholars at Risk.

SAIHs partnere berørt

-Arbeidet Scholars at Risk gjør er utrolig viktig, og Free to Think-rapporten viser dessverre gang på gang at studentaktivisme i mange land er noe av de farligste du kan finne på, sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.

Rapporten omtaler både voldelige og systemiske angrep i både Colombia, Sør-Afrika og Myanmar, hvor SAIH har flere partnerorganisasjoner. Man vet også at mørketallene er store på grunn av manglende ressurser til å registrere og dokumentere tilfeller.

-SAIH er dypt bekymret for omfanget av angrep, som også berører våre partnere. Vi jobber hele tiden for å motvirke angrepene på høyere utdanning, både gjennom å sikre videreføring av Students at Risk-ordningen og deltagelse i SAR-nettverket. Vi har også deltatt i arbeidet med Safe Schools Inititative og er glade for nyheten om at 100 land nå har underskrevet deklarasjonen.

Blant casene er:

Politiske spenninger i India som har ført til voldelige sammenstøt mellom studenter, sikkerhetsstyrker, og grupper utenfor campus, og juridiske og disiplinære tiltak mot myndighetskritiske studenter og akademikere. Pågående angrep på forskere og studenter i Tyrkia, som blir utsatt for arrestasjoner, forfølgelse og forbud mot ansettelser og utenlandsreiser for å ha signert en underskriftsaksjon for fred eller å bli assosiert med grupper eller individer som er mislikt av regjeringen Voldelige aksjoner mot dissenter i Sudan, hvor statlige myndigheter stengte ned universiteter og sikkerhetsvakter brukte arrestasjoner og til og med dødelige angrep til å stilne motstand blant studenter og akademikere under landsomfattende protester Økte angrep på på akademisk frihet i Kina, hvor aktører innen høyere utdanning blir straffet for å bryte med regjeringspartiet CCPs ideologi, og hvor såkalte «re-utdanningsleire» blir brukt til å fengsle studenter og akademikere fra minoritetsgrupper. En bølge av politisk press mot universiteter i Brasil, inkludert raid på campuser, trusler og angrep mot minoritetsstudenter, og lovgivning som truer universiteters virksomhet og kjerneverdier.

Er du interessert i å lese mer? Last ned rapporten her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon