Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Angrep mot høyere utdanning øker i omfang

Rapporten, som utgis av Scholars at Risk hvert eneste år, analyserer 324 angrep mot høyere utdanning i 56 land det siste året. Flere av disse er direkte voldelige angrep begått av både statlige og uavhengige grupper, hvor det i løpet av perioden er 32 drepte studenter og akademikere. Mange av angrepene er mer systemiske, som arrestasjoner, forsvinninger og reiseforbud for å kontrolle og stilne kritiske stemmer i akademia.

Et globalt problem

-Angrep mot høyere utdanning, uavhengig av tid, sted og omfang, får konsekvenser for samfunn over hele verden, sier Robert Quinn, leder av Scholars at Risk international.

-I vår i økende grad sammenkoblede verden, utarmer disse angrepene en essensiell, global sfære hvor akademikere, studenter og den øvrige offentligheten kommer sammen for å forstå og løse komplekse problemer som angår oss alle, fortsetter han.

Scholars at Risk (SAR) er et internasjonalt nettverk av institusjoner og individer som har som formål å beskytte forskere og promotere akademisk frihet. I Norge har SAR-nettverket i samarbeid med norsk UD sørget for ansettelse av forfulgte akademikere på norske utdanningsinstitusjoner. SAIH er en del av den norske grenen av Scholars at Risk.

SAIHs partnere berørt

-Arbeidet Scholars at Risk gjør er utrolig viktig, og Free to Think-rapporten viser dessverre gang på gang at studentaktivisme i mange land er noe av de farligste du kan finne på, sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.

Rapporten omtaler både voldelige og systemiske angrep i både Colombia, Sør-Afrika og Myanmar, hvor SAIH har flere partnerorganisasjoner. Man vet også at mørketallene er store på grunn av manglende ressurser til å registrere og dokumentere tilfeller.

-SAIH er dypt bekymret for omfanget av angrep, som også berører våre partnere. Vi jobber hele tiden for å motvirke angrepene på høyere utdanning, både gjennom å sikre videreføring av Students at Risk-ordningen og deltagelse i SAR-nettverket. Vi har også deltatt i arbeidet med Safe Schools Inititative og er glade for nyheten om at 100 land nå har underskrevet deklarasjonen.

Blant casene er:

Politiske spenninger i India som har ført til voldelige sammenstøt mellom studenter, sikkerhetsstyrker, og grupper utenfor campus, og juridiske og disiplinære tiltak mot myndighetskritiske studenter og akademikere. Pågående angrep på forskere og studenter i Tyrkia, som blir utsatt for arrestasjoner, forfølgelse og forbud mot ansettelser og utenlandsreiser for å ha signert en underskriftsaksjon for fred eller å bli assosiert med grupper eller individer som er mislikt av regjeringen Voldelige aksjoner mot dissenter i Sudan, hvor statlige myndigheter stengte ned universiteter og sikkerhetsvakter brukte arrestasjoner og til og med dødelige angrep til å stilne motstand blant studenter og akademikere under landsomfattende protester Økte angrep på på akademisk frihet i Kina, hvor aktører innen høyere utdanning blir straffet for å bryte med regjeringspartiet CCPs ideologi, og hvor såkalte «re-utdanningsleire» blir brukt til å fengsle studenter og akademikere fra minoritetsgrupper. En bølge av politisk press mot universiteter i Brasil, inkludert raid på campuser, trusler og angrep mot minoritetsstudenter, og lovgivning som truer universiteters virksomhet og kjerneverdier.

Er du interessert i å lese mer? Last ned rapporten her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon