Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Alvorlige brudd mot studenters rettigheter i Egypt

Rapporten «Besieged Universities» avdekker omfattende brudd på studenters rettigheter og akademisk frihet i Egypt. Rapporten dokumenterer grove overgrep mot studenter, studentaktivister og studentledere i landet og konkluderer med at egyptiske myndigheter har kvelt en gryende demokratibevegelse ved egyptiske universiteter.

I løpet av studiesemestrene 2013-2014 til 2015-2016 dokumenteres blant annet

1181 arrestasjoner av studenter på og i nærheten av høyere utdanningsinstitusjoner65 studenter som er sendt til militær domstol1051 administrative sanksjoner mot studenter, hvorav 626 permanente utvisninger av studenter fra høyere utdanning.21 studenter er drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter. Ingen skyldige er dømt for drapene.

Hendelsene er hentet fra Egypts offentlige universiteter, samt det muslimske Al-Azhar-universitetet. Rapporten er skrevet og utgitt i samarbeid med den egyptiske menneskerettighetsorganisasjonen AFTE (Association for Freedom of Thought and Expression). En av rapportforfatterne, Amira Abdelhamid, understreker at tallene ikke gir et fullstendig bilde på omfanget av overgrep mot studenter:

- Alle som har fulgt med på den politiske situasjonen i Egypt de siste årene forstår at den ekstreme mangelen på demokratisk åpenhet, det korrupte juridiske systemet og regimets ekstreme maktutøvelse gjør oppgaven å samle inn data vanskelig, og i enkelte tilfeller farlig, sier hun.

I tillegg til omfattende sanksjoner mot studenter, har Egypt også innført nye lover som gjør universiteter og andre offentlige bygninger til militær eiendom, og dermed faller inn under Egypts strenge militære jurisdiksjon. Rapporten anbefaler sterkt at disse lovene og praksisen mot studenter blir reversert.

Les hele rapporten her.

Studenter og akademikere havner i skyggen

Internasjonalt er det et sterkt behov for å styrke internasjonale normer og regler for å beskytte studenter og akademikere, understreker rapporten. Dokumentasjon av brudd på studenters rettigheter er ofte mangelfull, og studenters situasjon blir ofte glemt i rapporteringen på menneskerettighetsbrudd.

Leder av SAIH, Inga Marie Nymo Riseth, er bekymret for hvordan modige studenter - som straffes på grunn av sin ikke-voldelige kamp for demokrati og menneskerettigheter – likevel havner under radaren.

- Dessverre ser vi ofte at studenters rettigheter overses. Dette reflekteres også i Norges bredere internasjonale menneskerettighetsarbeid. Norge må definere studenter og akademikere som utsatt gruppe i sitt arbeid.

Heiagjeng for verdens modigste studenter

Rapporten er en del av SAIHs nye politiske kampanje, som har som formål å få etablert en permanent ordning av Students At Risk (StAR). Ordningen gir studenter, som av sikkerhetsmessige årsaker ikke kan fortsette studiene i sine hjemland, muligheten til å fullføre sine studier ved norske universiteter.

Riseth understreker viktigheten av et tiltak som gir studenter i fare muligheten til å fortsette sine studier.

StAR-ordningen er unntaket som bekrefter regelen og Norge gir et viktig signal til undertrykkende regimer gjennom denne ordningen, sier hun.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon