Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Akademisk frihet under press: Politiet stoppet forelesning i Zimbabwe

Bare noen få dager før samlingsregjeringen i Zimbabwe går inn i sitt fjerde år, ble en planlagt forelesningsrekke stengt av politiet. Akademikeren Patrick Bond var inviterte av MDC til å snakke om “den globale finans krisen, diskreditering av neoliberalismen og sammenbruddet i klimakonferansen i Durban i desember”. Bond forteller at folk som møtte opp ble jaget bort av politiet.

Selv om politiet var varslet en ukes tid i forveien slik loven Public and Security Act (POSA) krever ble møtet stengt. Student Solidarity Trust (SST) skriver i sin årlige analyse av utdanningssektoren at dette er en vanlig praksis hos politiet, men en feiltolkning av loven. POSA åpner ikke opp for at politiet skal begrenes møtevirksomheten, men bare kontrollere denne.

Patrick Bond uttalte til The Mercery: “det er en syk følelse å få ytringsfriheten krenket så direkte, men min erfaring er jo triviell i forhold til det majoriteten i Zimbabwe lider under.” Dagen i forveien ble to studentledere, Pride Mkono and Tryvine Musokeri, arrestert etter å ha snakket til en forsamling studenter ved Harare Politeksniske Høgskole. Tall fra SST viser at siden samlingsregjeringen ble innsatt skjer det fortsatt årlig over 100 arrestasjoner av studenter.

De tre regjeringspartiene møttes forrige uke for å diskutere fremdriften i samarbeidsavtalen. Forut for møtet lekket et notat fra statsminister Tsvangirai til president Mugabe til pressen. Notatet retter skarp i mot presidentens manglende vilje til og reformer sikkerhets- og politietaten slike at sentrale menneskerettigheter som ytringsfriheten ikke beskyttes. Etter fellesmøtet skrev pressen at de tre allierte vil promotere antivold kampanjer forut for nytt presidentvalg, som skal finne sted før utgangen av avtalen til neste år. Allerede neste dag kom det kontrabeskjeder fra Mugabes partifeller, og det turbulente politiske samspillet ser ut til å vakle videre.

Rapporter og bekymringsmeldingene fra sivilt samfunn om økt vold og begrenset ytringsfrihet kan tyde på at kommende valg også blir preget av skittent spill.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon