Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Akademisk frihet under press: Politiet stoppet forelesning i Zimbabwe

Bare noen få dager før samlingsregjeringen i Zimbabwe går inn i sitt fjerde år, ble en planlagt forelesningsrekke stengt av politiet. Akademikeren Patrick Bond var inviterte av MDC til å snakke om “den globale finans krisen, diskreditering av neoliberalismen og sammenbruddet i klimakonferansen i Durban i desember”. Bond forteller at folk som møtte opp ble jaget bort av politiet.

Selv om politiet var varslet en ukes tid i forveien slik loven Public and Security Act (POSA) krever ble møtet stengt. Student Solidarity Trust (SST) skriver i sin årlige analyse av utdanningssektoren at dette er en vanlig praksis hos politiet, men en feiltolkning av loven. POSA åpner ikke opp for at politiet skal begrenes møtevirksomheten, men bare kontrollere denne.

Patrick Bond uttalte til The Mercery: “det er en syk følelse å få ytringsfriheten krenket så direkte, men min erfaring er jo triviell i forhold til det majoriteten i Zimbabwe lider under.” Dagen i forveien ble to studentledere, Pride Mkono and Tryvine Musokeri, arrestert etter å ha snakket til en forsamling studenter ved Harare Politeksniske Høgskole. Tall fra SST viser at siden samlingsregjeringen ble innsatt skjer det fortsatt årlig over 100 arrestasjoner av studenter.

De tre regjeringspartiene møttes forrige uke for å diskutere fremdriften i samarbeidsavtalen. Forut for møtet lekket et notat fra statsminister Tsvangirai til president Mugabe til pressen. Notatet retter skarp i mot presidentens manglende vilje til og reformer sikkerhets- og politietaten slike at sentrale menneskerettigheter som ytringsfriheten ikke beskyttes. Etter fellesmøtet skrev pressen at de tre allierte vil promotere antivold kampanjer forut for nytt presidentvalg, som skal finne sted før utgangen av avtalen til neste år. Allerede neste dag kom det kontrabeskjeder fra Mugabes partifeller, og det turbulente politiske samspillet ser ut til å vakle videre.

Rapporter og bekymringsmeldingene fra sivilt samfunn om økt vold og begrenset ytringsfrihet kan tyde på at kommende valg også blir preget av skittent spill.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon