Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Akademisk dugnad: Frigjøring fra flyktningestatus

Det har vært sagt og skrevet mye om flyktningene, og hvordan integrere de som kommer hit. Språk og arbeid har stått i høysete hos de aller fleste, mens den tredje suksessfaktoren til god integrering, nemlig utdanning, har nesten ikke vært et tema. |

Mange av de unge voksne som har kommet eller er på vei, flykter nettopp fra en studenttilværelse. Dette er en ressurssterk gruppe vi må få ut av statusen som flyktning raskest mulig. Her vil utdanning være frigjørende!

Akademisk Dugnad Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) og Universitetet i Oslo (UIO) har forstått hvilken rolle de kan og bør ta. De har lansert ordningen Akademisk Dugnad, som er et tilbud til flykningene som vil bli en del av studentlivet igjen.

Ledelsen hos HIOA og UIO erkjenner, heldigvis, at den best løsningen ikke er å tilby mange ekstra studieplasser med en gang. Fordi det kan være ødeleggende å bli kastet inn i et studieløp man ikke har faglige og/eller språklige forutsetninger til å gjennomføre. Derimot tilbyr Akademisk Dugnad i første omgang en uformell start på studielivet gjennom streaming av forelesninger, busser fra mottak til campus, og innsamling av fagbøker. I tillegg sørger ledelsen for å tilby informasjon om norskkurs og hva som skal til for å komme i gang med et formelt studieløp i Norge.

Men for at den akademiske dugnaden virkelig skal bli vellykket må også studentene bidra. Derfor er det like viktig og imponerende at det er satt i gang en mentorordning, hvor studenter ved høgskolen og universitetet møter flyktningene og inkluderer dem inn i den norske studenttilværelsen, både faglig og sosialt. Interessen for å delta på UiO var faktisk så stor at påmeldingen stengte før den oppsatte fristen.

Avbyråkratisering Selv om en rask uformell start på studentlivet er viktig, er det likevel behov for at godkjenningsprosessene av tidligere utdanning avbyråkratiseres. Hvis ikke er det fare for at flyktningene må vente i årevis, eller aldri kommer i gang, med den formelle utdanningen.

Her reiser det seg et sentralt spørsmål: Hvilke krav kan vi stille til dokumentasjon, og ettersending av dokumentasjon, i den tilstanden det syriske byråkratiet er i i dag?

Nasjonal ordning Problemet med Akademisk Dugnad er at den kun finnes på HiOA og UiO. Noen andre høgskoler og universiteter har vist interesse for å gjøre det samme, men langt i fra alle. Uansett hvor flyktninger blir plassert bør de bli tatt imot på samme måte som her i Oslo. For en rask uformell start på studielivet vil gjøre de som kommer hit sosialt, kulturelt og faglig mer rustet til å begynne den formelle utdanningen.

Jeg oppfordrer derfor ledelsen ved alle norske høyere utdanningsinstitusjoner til å følge i HiOA og UiO sine fotspor. Dersom studentbevegelsen virkelig ønsker dette og legger press på sin ledelse, kan gjøre den akademiske dugnaden nasjonal.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon