Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Å leve positivt

(image) Å få diagnosen hivpositiv er de fleste steder i verden ikke lenger en dødsdom. Gode medisiner er tilgjengelige og man kan leve et langt liv, samtidig er det forskjeller mellom land og økonomiske klasser i forhold til kvalitet og tilgang på medisiner. Livskvalitet er ikke bare avhengig av medisinsk hjelp. Et åpent sosialt fellesskap med familie, venner og arbeids- og studiekolleger fritt for diskriminering er nødvendig. Fordommer, stigma og diskriminering er dessverre utbredt både i Norge og andre land.

For studenter i Zambia skaper dette et hinder for både å teste seg og å leve positivt med hiv:

Hvordan skal man klare å skjule at man tar medisiner når man deler rom med flere og de er tilstedet på det tidspunkt medisinen skal tas? Hvilken unnskyldning skal man gi til foreleseren når man ikke rekker forelesningen fordi man må ta medisinen sin?

For noen betyr dette at man ikke tester seg fordi man ikke ønsker å vite og forholde seg til disse dilemmaene. Andre isolerer seg og mister venner fordi de er redd for å bli ”avslørt” som hivpositive.

University of Zambia har satt i gang en kampanje for å endre studenters holdninger til det å leve med hiv. Ved hjelp av plakater med et positivt budskap ønsker de å fokusere på at drømmer og håp fremdeles kan gå i oppfylles selv om man er hivpositiv.

Mer info om SAIHs partner her.Her kan du se plakater som er blitt laget på University og Zambia :(image) (image) (image) (image) (image)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon