Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

7 dager med massive demonstrasjoner i Colombia

”Det er misnøye over retningen landet har tatt. Det er en ungdom som føler at de blir sendt tilbake til fortiden, og som motsetter seg å vende tilbake til krigen"

Fra kronikken «Un presidente enconchado» i SEMANA av María Jimena Duzán, 23.11.2019

Torsdag 21. november hadde fagforeninger, urfolksbevegelsen, studentbevegelsen og sosiale organisasjoner kalt inn til nasjonal mobilisering i Colombia, motivert av en liste over forskjellige krav; mot nye arbeids- og pensjonsreformer, mot mangel på gjennomføring av fredsavtalen, for mangelen på investeringer i offentlig utdanning, mot ekstrem sosial ulikhet, mot korrupsjon, mot volden på landsbygda, og mye mer.

Etter protestene har riksadvokatens kontor fordømt det de kaller “bruk av overdreven makt fra opprørspolitiet ESMAD” og utallige opptak av angrep mot demonstranter fra politi og hær sirkulerer på nettet. Regjeringen og ordførerne i hovedstaden Bogotá og storbyen Cali har beordret portforbud første gang siden 1977, og bildene av militæret som patruljerer i gatene gjør et sterkt inntrykk i et land som på søndag feiret 3 år siden signeringen av fredsavtalen mer FARC-geriljaen.

Den 18 år gamle ungdomsskoleeleven Dilan Cruz ble alvorlig skadet i Bogota lørdag, etter å ha blitt truffet i hodet av det man diskuterer om var en sjokkgranat, en tåregassbeholder eller en gummikule – skutt av politiet. Dilan endte opp på sykehuset med hjerneskade og døde to dager senere. Dilan hadde blitt med i protestene for å kjempe for retten til høyere utdanning for ungdommer som han, som ikke har mulighetene til å gå videre til universitetet etter grunnskole.

21 år gamle Brandon Cely Páez tok sitt eget liv lørdag, etter å ha publisert en video på sosiale medier. Brandon var soldat i hæren, der han endte opp som eneste muligheten for ham etter å ha forsøkt alt i hans makt for å finne en måte å studere medisin på universitetet – uten hell. I videoen sier Brandon han støtter streiken, men for å si det i hæren kommer han til å bli straffet. Han ber alle studenter om å gå ut i gatene og kjempe for retten til utdanning, så andre unge ikke må møte samme skjebne som han.

I dag fortsetter tusenvis av mennesker i gatene, og de roper:

Dilan døde ikke, han ble drept!

Brandon tok ikke sitt eget liv, han ble drept av staten! - fordi han ikke ble hørt, fordi de fremmer krig, fordi de ikke garanterer våre rettigheter, fordi de skaper ulikheter og fordi vi mangler muligheter.

SAIH jobber blant annet sammen med studentorganisasjonene Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU) og Asociación Nacional de Estudiantes de Secundaria (ANDES) i Colombia.

Vi uttrykker all vår solidaritet og beundring for de fredelige og legitime demonstrasjonene de står i dag. Alle har rett på gratis og inkluderende høyere utdanning og vi står sammen med alle våre partnere i Colombia i denne streiken.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon