Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

25 studenter arrestert i Zimbabwe

(image) Utdanningsdepartementet har tidligere lovet at ingen studenter skal bli nektet å avlegge eksamen selv om de ikke har betalt studie- eller eksamensavgift. Studenter ved Bindura University of Science Education ble nektet å avlegge eksamen fordi de ikke hadde betalt alle studieavgifter. Studentbevegelsen ZINASU forsøkte å forhandle med universitetsledelsen uten å lykkes.

Da forhandlingene ikke førte frem deltok 850 studenter i en demonstrasjon 4. januar. Opprørspolitiet slo hardt ned på studentene. Det er rapportert om vold, og 25 studenter er arrestert deriblant medlemmer av studentbevegelsens ledelse. SAIHs partner Student Solidarity Trust (SST) har engasjert advokater for å få studentene løslatt innen 48 timer.

Eksamen er nå utsatt på ubestemt tid. Studentbevegelsen ZINASU og studentorganisasjonen SST er svært skuffet over hendelsen. Studentene hadde håpet at situasjonen skulle bedre seg etter at Mugabe og Tsvangirai inngikk i en samlingsregjering i februar i fjor, men i stedet har antall overgrep og arrestasjoner mot studenter økt i 2009 fra det urolige og voldelige valgåret 2008. De høye studieavgiftene har heller ikke blitt justert til et nivå hvor studenter flest kan ha råd til å betale semester- eller eksamensavgifter.

SAIH følger utviklingen på saken.

Kontaktperson: Kari Lindemann 21063477

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon