Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

20 personer såret etter sammenstøt i Bolivia

Misnøye med borgermesterens innspill om å vurdere å fremme autonomi for Cohcabamba fylke, førte til at aktivister knyttet til regjeringspartiet MAS har uttrykt sin misnøye gjennom demonstrasjoner fra 4. til 8. januar. Ifølge avisen La Razón ble rådhuset påtent og 20 mennesker ble såret under sammenstøt mellom politiet og demonstranter mandag 8. januar. I tillegg ble et titalls journalister og fotografer utsatt for vold. Blant demonstrantene var studenter, kokabønder og bønder fra regionen. Demonstrasjonen munnet ut i kamp mellom politiet og sivile. Et parlamentsmedlem for Cochabamba trådte inn som mekler og hevdet senere at lokale myndigheter handlet mot hans anbefaling om å ikke gå til angrep på demonstrantene. Han hevdet at lokale myndigheter og politiet framprovoserte demonstrantenes reaksjon. Innenriksminister Alicia Muñoz svarte med å si opp fylkets overordnede politisjef.

Senere innkalte den nasjonale politisjefen til møte med demonstrantene hvor sistnevnte gjorde det klart at de kom til å fortsette å demonstrere for å avsette borgermesteren. Partene kom til enighet om at videre demonstrasjoner skulle foregå på fredlig vis. Ifølge la Razón skal President Evo Morales kommentar til situasjonen ha vært at ”dette er det borgermesteren må betale for det politiske feiltrinn å fremme autonomi i regionen”.

Regjeringspartiet MAS arrangerte i juli i år folkeavstemning angående autonomisprørsmålet i alle landets fylker. Konkretisering av begrepet samt gjennomføring og tolkning av resultater, skulle nedfelles i Bolivias nye grunnlov som nå er under utarbeidelse og har som målsetting å ferdigstilles innen 6.august 2007. Prosessen med utarbeidelse av ny grunnlov er en utfordring for Bolivia. Det er sterke motsetninger mellom grunnlovsrepresentantenes holdninger og meninger og har vært flere sammenstøt fra oppstart 6.august 2006. Hovedutfordringen ligger i å skape et klima for dialog slik at en kan komme fram til felles løsninger for Bolivias framtid.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon