Hopp til hovedinnhold

SAIH

Historier fra vårt arbeid

Studenteraktivister trenger advokater

2023

Hvert år blir flere titalls studentaktivister urettmessig fengslet i Zimbabwe. For mange er tilgang til juridisk hjelp avgjørende for å bli løslatt.

Takudzwa Ngadziore sitter i en politibil og hviler hodet på en politihjelm.Takudzwa Ngadziore sitter i en politibil og hviler hodet på en politihjelm.
Takudzwa Ngadziore, leder av ZINASU, angrepet av væpnede menn og deretter arrestert, september 2020.

Den 26. mars 2021 ble presidenten for Zimbabwe National Students Union, Takudzwa Ngadziore, løslatt mot kausjon etter å ha tilbrakt 28 dager i Harare Remand Prison. Bare noen måneder tidligere, i oktober 2020, tilbrakte han 30 dager i fengsel. I 2021 tilbrakte en annen studentaktivist, Alan Moyo, 72 dager i fengsel. Mer nylig, i juli 2023, satt Darlington Chigwena, en 21 år gammel student ved University of Zimbabwe, i fengsel i over en måned.

Deres forbrytelse? Å delta i fredelige protester.

Gratis rettshjelp til studenter

Alle tre fikk hjelp av advokater fra Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR), en organisasjon som jobber for å beskytte og fremme menneskerettigheter gjennom juridiske tiltak, opplæring og påvirkningsarbeid. ZLHR bistår ikke bare studentaktivister, men også andre menneskerettighetsforkjempere, som journalister, opposisjonsmedlemmer og aktivister.

I 2022 fikk mer enn hundre studenter og akademikere tilbud om rettshjelp.

De fleste tilfellene endte godt og studentene ble løslatt uten tiltale eller frikjent etter inngripen fra advokater. Likevel kan aktivister, selv etter løslatelse fra fengsel, leve med anklager hengende over seg i årevis.

SAIH har støttet ZLHR siden 2018, slik at de kan hjelpe studenter, akademikere og fagforeningsledere som opplever å bli trakassert for å kritisere regjeringen. Gjennom ZLHR får studentaktivister opplæring i rettigheter og tilbud om advokathjelp.

En studentaktivist holder en banner med teksten "Zimbabwe can`t be open for business when it is not open for life."En studentaktivist holder en banner med teksten "Zimbabwe can`t be open for business when it is not open for life."
Student activists carrying out a peaceful protest in Harare, Zimbabwe.

En bekymringsfull trend

Sakene til Taku, Allan og Darlington er ikke uvanlige, men slående lik utallige saker vi har vært vitne til de siste årene i Zimbabwe.

Arrestasjoner, avslag på kausjon og langvarig varetekt før rettssak blir i økende grad brukt som et verktøy for undertrykkelse i Zimbabwe. Regimet bruker rettssystemet for kontrollere kritiske stemmer og studenter er særlig utsatte.

Ytringsfriheten og retten til å organisere seg har blitt kraftig kuet, med noen institusjoner som totalforbyr studentforeninger. Dette har fjernet det eneste utløpet for studenter å uttrykke sin kritikk.
Allan Moyo

SAIHs arbeid i Zimbabwe

SAIH har støttet Zimbabwe National Students Union i deres kamp for studenters rettigheter og for en tilgjengelig høyere utdanningssektor, siden årtusenskiftet. Zimbabwe Lawyers for Human Rights ble en partner i 2018. I tillegg støtter SAIH lærerforeninger, studentgrupper og organisasjoner som arbeider for å gjøre campusene tryggere og mer inkluderende.

En ekstern evaluering av SAIHs arbeid i Zimbabwe, utført i 2020, fremhevet det viktige bidraget til ZLHR. Gjennom intervjuer med andre partnerorganisasjoner som jobber med kontroversielle saker, ble det klart hvor mye beskyttelse fra ZLHR betyr. Gjennom ZLHR har aktivister et sikkerhetsnett og noen som støtter dem dersom de står overfor trusler, pågripelser eller anklager som følge av sitt arbeid.

Flere historier fra vårt arbeid

Se alle historier

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon