Hopp til hovedinnhold

SAIH

Historier fra vårt arbeid

Økt utdanningsstøtte til zambiske studenter

2023

I 2023 bestemte regjeringen i Zambia seg for å gjeninnføre det såkalte «diett-stipendet» til zambiske studenter, etter vellykket påvirkningsarbeid fra SAIH-partnere.

I Zambia hadde Patriotic Front (PF) makten mellom 2011 og 2021, og deres utdanningspolitikk ble ikke tatt godt imot. Uten å konsultere universitetsledelsen og studentforeningene reduserte PF-regjeringen finansieringen av statlige studentlån, stengte offentlige universiteter og forbød studentforeningene. I 2019 stoppet regjeringen utbetalingen av den delen av studentstipendet som gikk til mat for studenter.

Utdanningskutt fikk alvorlige konsekvenser

Avskaffelsen av diett-stipendet ble oppfattet som en form for straff fra regjeringen mot studentene, som ofte gikk ut i gatene for å protestere mot regjeringens politikk. Konsekvensene var alvorlige. Forskning utført av studenter avslørte at avskaffelsen av stipendet førte til alvorlige problemer for læringsmiljøet. Studenter måtte prioritere arbeid fremfor skole, og man så en økning i prostitusjon.

Steven Kanyakula med briller og en rød skjorte.Steven Kanyakula med briller og en rød skjorte.
Steven Kanyakula, leder av ZANASU.

Forskningsbasert kampanje

Siden beslutningen ble tatt, har utdanningskoalisjonen (ZANEC) og den nasjonale studentbevegelsen (ZANASU) jobbet for å gjeninnføre stipendet og for økt økonomisk støtte til studentene. Forskning spilte en viktig rolle i dette arbeidet. ZANEC støttet studentforskning om konsekvensene av avskaffelsen, og kunnskapen bidro til å skape enighet blant koalisjonsmedlemmer om hvorfor denne saken var viktig og måtte prioriteres.

I 2021, etter at opposisjonslederen Hakainde Hichilema og hans United Party for National Development (UPND) vant valget gjennom en bølge av unge velgere, intensiverte organisasjonene innsatsen. Ifølge ZANASU var saken en viktig faktor som motiverte studenter til å stemme på opposisjonen.

De fleste studentene møtte opp i stort antall for å stemme på UPND med håp om at stipendet ville bli gjeninnført som en del av låneordningen.
Steven Kanyakula, president i ZANASU.
En mann i dress og slips sitter ved et bord under ZANECs 10. generalforsamling.En mann i dress og slips sitter ved et bord under ZANECs 10. generalforsamling.
George Hamusunga, direktør for ZANEC

Politisk gjennomslag

Etter valget produserte ZANEC ytterligere forskning om "virkningen av lån- og stipendordningen for studenter i Zambia", strategisk utformet for å frembringe kunnskap som kunne brukes i dialog med den nye regjeringen om saken. For ZANEC var det viktig å handle raskt for å sikre at den nye regjeringen ville prioritere forbedring av økonomisk støtte til studentene.

Det å gå sterkt ut med en uttalelse umiddelbart etter innsettelsen betydde at vi kunne sikre at saken ble vurdert når den nye regjeringen begynte å fastsette sin utdanningsagenda og prioriteter.
George Hamusunga, direktør for ZANEC.

Å samle allierte innen utdanningssektoren bidro til å øke presset, og til slutt forpliktet den nye regjeringen seg til å gjeninnføre stipendet i budsjettet for 2023.

De viktigste suksessfaktorene var kunnskapsproduksjon og forskning, kontinuerlig dialog med regjeringen, samt etableringen av en allianse med likesinnede, som studentforeningene.
George Hamusunga, direktør for ZANEC.

Studenter feirer, men det er fortsatt store utfordringer foran oss

Etter at gjeninnføringen ble offisielt kunngjort i 2022, roste studentbevegelsen den zambiske regjeringen for beslutningen. Samtidig pekte de også på de betydelige utfordringene som fremdeles eksisterer for zambiske studenter.

Den nasjonale lån- og stipendordningen er bare tilgjengelig for et begrenset antall studenter ved offentlige universiteter, og det er behov for betydelig investering i boliger, infrastruktur og læreplanutvikling.

Vår holdning har alltid vært, og vil alltid være, at vi ikke har råd til å privatisere utdanningssektoren vår, fordi utdanning er vår eneste håp for en bedre fremtid og en bedre økonomi.
Isaiah Mambwe, generalsekretær i ZANASU

Flere historier fra vårt arbeid

Se alle historier

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon