Hopp til hovedinnhold

SAIH

Historier fra vårt arbeid

Nye retningslinjer beskytter truede studenter

2023

I august 2023 lanserte utenriksminister, Anniken Huitfeldt reviderte retningslinjer for beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere for norske utenriksstasjoner. Resultatet av SAIHs lobbyarbeid er tydelig reflektert i de nye retningslinjene som for første gang inkluderer studenter og akademikere.

Unge mennesker deltar i en protest med knyttneven hevet i været.Unge mennesker deltar i en protest med knyttneven hevet i været.
Fees must fall-protest i Durban, Sør-Afrika 2015. Foto: Kierrran Allen
Studentaktivister som står opp for akademisk frihet og ytringsfrihet er viktige stemmer for demokrati og bærekraftig utvikling.
Utenriksminister, Anniken Huitfeldt

Denne anerkjennelsen av studentaktivister kommer på et viktig tidspunkt fordi det nå pågår en global motreaksjon mot menneskerettighetsforkjempere og deres aktivisme.

Unge opplever ikke bare presset fra økende økonomiske forskjeller, men også et redusert politisk og samfunnsmessig handlingsrom over hele verden, slik vi så i de massive protestene i Iran etter dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini.

SAIH var blant flere norske sivilsamfunnsorganisasjoner som ba om en revidering av retningslinjene og inkludering av studentaktivister og akademikere som utsatte menneskerettighetsforkjempere.

Studentaktivister har aktivt jobbet for meningsfylte endringer på globale utfordringer som privatisering av utdanning, klimaendringer, voksende autoritære regimer, osv. Deres motstand setter dem ofte i høy risiko for angrep og trusler, som vi ser gjennom Student at Risk-programmet til Norge.
Selma Bratberg, leder av SAIH
En ung mann henvender seg til en stor folkemengde på en stadion, med knyttneven hevet i været. En ung mann henvender seg til en stor folkemengde på en stadion, med knyttneven hevet i været.
Fees Must Fall-protest i Durban, Sør-Afrika 2015. Foto: Kierran Allen

Students At Risk - unikt norsk beskyttelsesprogram

Student at Risk (StAR) er et beskyttelsesprogram som bringer utsatte studentaktivister fra hele verden til Norge, for å fullføre høyere utdanning. Dette er studenter som står i fare for forfølgelse, trusler og angrep i sine hjemland på grunn av deres fredelige aktivisme.

SAIH var initiativtaker til programmet, som nå er fullfinansiert av den norske regjeringen.

Norge må intensivere innsatsen for å beskytte de som forsvarer menneskerettigheter, spesielt studentaktivister. Norge bør være stolte og aktive ambassadører forStAR og andre beskyttelsesprogrammer finansiert av Norge i ulike internasjonale fora.
Selma Bratberg

De nye retningslinjene pålegger norske utenriksstasjoner over hele verden å støtte menneskerettighetsforkjempere og deres arbeid proaktivt, samt å påpeke når brudd og overgrep begås. Retningslinjene beskriver forslag til hvordan utenriksstasjonene kan beskytte aktivister, som å utfordre undertrykkende taktikker fra regjeringer, delta i fredelige protester og til og med gi økonomisk støtte til menneskerettighetsforsvarere.

En kvinne iført en svart-hvitt dyreprintskjorteEn kvinne iført en svart-hvitt dyreprintskjorte
Selma Bratberg, leder av SAIH

Norsk lederskap på internasjonale arenaer

Norge er blant landene som leder resolusjonen for beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere og har fokus på å styrke innsatsen på dette på internasjonale arenaer som FN. 

Vi samarbeider tett med norske ambassader i nesten alle våre samarbeidsland. Noen har gitt økonomisk støtte til partnerne våre, andre har søkt råd hos oss i saker relatert til høyere utdanning og menneskerettigheter, og flere har spilt en viktig rolle i støtten til StAR-programmet..
Line Hegna, daglig leder i SAIH

Ifølge rapporten fra Varieties of Democracy Institute 2023, lever bare 13 % av verdens befolkning i åpne samfunn i dag.

Det er en global demokratisk krise, og Norges bidrag til beskyttelse av menneskerettigheter og deres forsvarere er mer nødvendig enn noensinne.
Line Hegna, daglig leder i SAIH

Flere historier fra vårt arbeid

Se alle historier

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon