Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwe: Statsminister Tsvangirai snur og støtter LHBT rettigheter

(image)

Gay and Lesbians of Zimbabwe, GALZ, er glade for uttalelsen og oppmuntrer Statsministeren til å handle for å virkelig vise at menneskerettighetene gjelder for alle.

Tsvangirais støtte for homofiles rettigheter er stikk motsatt av hva han uttalte våren 2010 da han støttet President Mugabes syn, og understreket at rettigheter for LHBT aldri kom til å bli diskutert i Zimbabwe. Det er kjent at President Mugabe har hatt mange diskriminerende uttalelser hvor han blant annet betraktet homofile som verre enn griser og hunder. I intervjuet med BBC uttalte Tsvangirai at – det er et veldig kontroversielt tema i min del av verden. Min holdning er at jeg håper at grunnloven vil inkludere frihet for seksuell orientering, så lenge det ikke kommer i konflikt med noen. For meg er det en menneskerettighet.

Han sa videre at han vil beskytte homofiles rettigheter hvis han ble president.

Zimbabwe er for tiden i en prosess med å revidere grunnloven og SAIHs partner GALZ har sammen med andre rettighetsorganisasjoner kjempet for å få inn seksuell orientering. Folkeavstemning på den nye grunnloven vil trolig avholdes neste år. I en pressemelding understreker GALZ at de ikke forventer at alle personer i Zimbabwe skal omfavne homofiles rettigheter, men

– vi forventer at zimbabwere og våre politiske ledere spesielt, forstår og promoterer det fundamentale og ufravikelige aspektet ved menneskerettighetene, inkludert ikke-diskriminering på bakgrunn av rase, kjønn, etnisitet, kultur, seksuell orientering og politisk tilhørighet.

Ved å støtte homofiles rettigheter i Zimbabwe har Tsvangirai utsatt seg for kritikk fra mange hold. Dette kjenner GALZ godt til fra sitt arbeid. De har blant annet fått kontoret raidet flere ganger og blitt arrestert og hengt ut i media på grunn av arbeidet de gjør. GALZ oppfordrer derfor Tsvangirai til å ha mot til å stå ved sin uttalelse og respekten for menneskerettighetene til tross for den propaganda og upopularitet som vil komme.

- Sant lederskap forblir fast i søken etter rettferdighet og likeverd.

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15431142

Les pressemeldingen fra Galz

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10015103

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon