Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Zimbabwe: LHBT-personer og sexarbeidere utestengt fra hiv-konferanse

Fokus for årets konferanse er på menneskerettigheter og dialog med utsatte grupper. Men allerede ved ankomst på flyplassen i Zimbabwe ble flere aktivister fra disse gruppene stoppet, og informasjonsmateriellet deres beslaglagt.

Harare står i disse dager på hodet, med rundt 10 000 deltakere fra hele kontinentet som samles for å diskutere løsninger på hiv-krisen. Dette er 18. gang ICASA (International Conference on Aids and STIs in Africa) arrangeres, og i år er det Zimbabwe som har fått æren av å være vertskap. Årets tema er "AIDS in Post 2015 Era: Linking Leadership, Science & Human Rights".

Kriminalisering og taushet Det har vært en erkjennelse i både hiv-miljøet og blant enkelte myndighetsrepresentanter at om man skal man få bukt med epidemien, må man bryte tausheten og snakke med de gruppene som er ekstra utsatt. Det gjelder spesielt sexarbeidere, menn som har sex med menn, transpersoner og sprøytebrukere. Men dessverre er det en alarmerende stillhet fra regjeringer over hele kontinentet, og kriminalisering av disse gruppene fører til at de ikke oppsøker helsetjenester i frykt for trakassering og diskriminering.

Arbeidet med smitteoppsporing blir naturligvis svært vanskelig når sex mellom menn er kriminalisert. Enkelte land, som Kenya, har paradoksalt nok valgt å kriminalisere homoseksuelle handlinger, samtidig som det nasjonale Aids-rådet har inkludert lhbt-organisasjoner i det hiv-forebyggende arbeidet. At ICASA har valgt å fokusere på menneskerettigheter er sett på som et stort framskritt blant mange av aktivistene som jobber med spesielt utsatte grupper. Her i Zimbabwe håper den nasjonale lhbt-foreningen GALZ at konferansen skal kunne spille en positiv rolle også for situasjonen her.

Mugabe: "We are not gays" Zimbabwe er kjent som et versting-land når det gjelder menneskerettigheter i regionen, og det gjelder også situasjonen for lhbt-personer i landet. Homoseksuelle handlinger er kriminalisert, og Mugabe har flere ganger uttalt at homofile er "verre enn hunder og griser". I en tale til FNs generalforsamling tidligere i høst hevdet han at "We are not gays".

Kontoret til GALZ har blitt raidet av myndighetene gjentatte ganger de siste årene, og aktivister har blitt utsatt for vold, trakassering og forfølgelse. Ifølge ansatte i organisasjonene har det vært fredelig den siste tiden, noe de mener henger sammen med at regimet ikke ønsker negativ oppmerksomhet i forbindelse med ICASA-konferansen. De frykter at dette vil endre seg til det verre så snart konferansen er over og journalistene har dratt hjem.

Visepresident Emmerson Mnangagwa siterte Mugabe under åpningen av konferansen, og framholdt at Zimbabwe ikke vil innføre "nye rettigheter" (for lhbt-personer) som går mot landets kultur, verdier og normer. Aktivister fra hele kontinentet har fått kjenne rettighetsbrudd på kroppen i forbindelse med konferansen. Flere har blitt anholdt på flyplassen hvor de har blitt forhørt om hvem de er, hva de skal og hva de jobber for. Informasjonsmateriell om rettigheter for marginaliserte grupper har blitt beslaglagt. Press fra rettighetsgrupper førte til at de fikk materiellet tilbake, men konfiskeringen førte til ødeleggelser i programmet for organisasjonen.

Sivilsamfunnet viser styrke Selv om myndighetene har lagt kjepper i hjulene for rettighetsgrupper, har konferansen likevel vært en viktig plattform, hvor marginaliserte grupper fra hele kontinentet har delt erfaringer og lagt strategier. Det har vært egne arrangementer hvor spesielt sexarbeidere og lhbt-personer fra forskjellige land har synliggjort hvor skadelig kriminalisering er for det forebyggende hiv-arbeidet. ICASA har gjort slike diskusjoner mulig, i et autoritært land hvor mange hoteller og offentlige bygninger overvåkes og avlyttes, og man aldri vet om sidemannen kommer fra statspolitiet. Private medier har også presentert kravene fra forskjellige rettighetsgrupper på en relativt balansert måte. En kunngjøring fra en før-konferanse om spesielt utsatte grupper ble lest opp på selve hovedkonferansen, hvor det ble erklært bekymring for det stigma og den diskriminering som disse gruppene møter.

ICASA viser energien og styrken i sivilsamfunnsorganisasjonene på kontinentet. Til tross for et ekstremt krevende politisk klima makter de å komme sammen og utfordre myndigheter som prøver å undertrykke dem. Disse myndighetene vet også at dersom skal de klare å få bukt med epidemien og møte visjonen om et Aidsfritt 2030, er de nødt til å inkludere alle grupper i samfunnet. Hansken er kastet! Det er på tide for myndighetene å lytte til kravene fra sine mest sårbare innbyggere.

ICASA varer frem til 4.desember. Du kan følge konferansen på Twitter: @ICASA2015ZIM Følg gjerne også SAIHs partnerorganisasjon, GALZ @galzinf

Denne artikkelen var først publisert av Fellesrådet for Afrika.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon