Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwe koker

Det er høy temperatur i Zimbabwe om dagen. Daglige demonstrasjoner i sentrum av Harare blir slått hardt ned på av myndighetene. Demonstranter blir brutalt angrepet av regimets politistyrker og det er utbredt bruk av tåregass og vannkanoner for å skille demonstrantene.

ZANU-PF, som utgjør det sittende regimet gikk drastisk til verks for to uker siden og innførte totalforbud mot demonstrasjoner i sentrum. Det hele endte med et sviende nederlag for regimet i landets høyesterett. I de påfølgende tumultene som fulgte dommen erklærte Mugabe «krig» mot opposisjonelle og kom med dårlig skjulte trusler mot dets ledere.

Les også: Politisk kaos i Zimbabwe

Engasjementet til aktivistene på kontoret står ikke tilbake for demonstrantene i sentrum. Det gir naturligvis lunsjpraten en annen dimensjon enn tørrprat om vær, vind eller hytteturen i helgen. For hva er egentlig forventningene til det kommende presidentvalget i 2018? Står man virkelig på terskelen til dyptgripende reform og endring, eller vil regjeringspartiet nok en gang slå nådeløst tilbake?

La oss ta dere med inn i vår hverdag, lunsjpraten en vanlig torsdag på YETT-kontoret i Harare. Legg til engasjement, spontanapplauser, avbrytelser og høy stemmebruk for å kjenne ordentlig på stemningen.

“Om Mugabe bare kan forsvinne...”

“Dette handler ikke om Mugabe. Uansett om Mugabe skulle dø, så er han en del av et system. Regjeringspartiet ZANU-PF har skapt et system som kontrollerer alt og alle her. Det infiltrerer alt og skaper kaos.” “Men Mugabe er systemet.” “Det er er ikke Mugabe som har kontroll. Han blir kontrollert av de menneskene som egentlig har kontroll.” “Sannheten er at vi ikke har noe reelt alternativ til ZANU-PF med så mye franksjoner i opposisjonen.”

“Jeg lukter fare… Ting vil bare bli verre før det blir bedre.”

“2018 -valget er allerede satt. Resultatet av 2018-valget ble bestemt for lenge siden. Det blir en klar seier til ZANU-PF. Vi må heller sikte mot valget i 2023». «Uenig! Regimet er på sitt svakeste noensinne. Hvis vi virkelig skal korrupsjon og nepotisme til livs må det skje nå.»

“Men det viktigste for oss er bare å få en annen leder. Jeg vil ha en reformist, en nytenkende president. Men viktigst av alt er å få inn en annen.» 

Forrvirret? Vi også. Det sirkulerer unedelig mange konspirasjonsteorier og rykter om både Mugabe og opposisjonspartiene. Allianser er flytende og kan forandre seg fra dag til dag. Media på sin side kommenterer sjelden uten en egen agenda og mange lokale har derfor sluttet å lese aviser. Det hele utgjør et herlig, men også potensielt farlig sammensurim. Derfor er det så moro å være på utveksling i Harare akkurat nå. Det er spennende tider i Zimbabwe. Med andre ord; Vi er på rett sted til rett tid.

Les også: Sosiale medier og revolusjon i Zimbabwe

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon