Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zambia forbyr studentorganisering

Utdanningsministeren og president Edgar Lungu har over lang tid truet med å forby studentforeninger, og har nå sett sitt snitt til å gjennomføre dette forbudet ved Copperbelt University i Kitwe. Universitetet er stengt på ubestemt tid. Nedstengingen skjer etter at flere studenter ikke har kunnet betale høye skolepenger.

– Vi mener at regjeringen ikke burde se på studentinnrullering som noe som genererer penger, men som et middel i seg selv for å øke tilgangen til høyere utdanning for alle, sier George Hamusunga, leder av den zambiske utdanningskoalisjonen ZANEC.

Krever økt finansiering av studiesektoren

Forelesere ved både Copperbelt University og University of Zambia har ikke fått utbetalt lønningene de har krav på, noe både studenter og forelesere selv har reagert kraftig på. Utdanningsministerens svar på UNZA-forelesernes misnøye har vært at de står fri til å si opp jobbene sine hvis de ikke er fornøyde.

ZANEC er bekymret over utdanningsministerens svar og for de mange studentene som har blitt nektet adgang til CBU for å ikke ha betalingsevne til å dekke studieavgiftene. Disse sakene bygger opp under ZANECs pågående arbeid for å få økt finansiering til utdanningssektoren, mener de.

Zambias nasjonale studentorganisasjon ZANASU reagerer også sterkt på situasjonen.

– Stengingen av Copperbelt University viser at myndighetene er uvillige til å forholde seg til årsakene til problemene som påvirker offentlige universiteter i Zambia. De er uvillige til å gå i dialog, sier ZANASU-president Misheck Kakonde.

– Å legge skylden for uro i universitetene på studentforeningene hjelper ikke, og gir ingen løsninger. I stedet for å forby organisering burde ministeren sette seg ned og diskutere med studentlederne som kjenner problemene og har løsninger på dem.

Angrep på grunnleggende menneskerettigheter

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) deler bekymringen.

– SAIH ser med stor bekymring på situasjonen ved CBU og UNZA i Zambia. Et forbud mot studentorganisering er svært alvorlig, og er et angrep på grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og akademisk frihet. Vi oppfordrer regjeringen i Zambia til å åpne Copperbelt University og oppheve forbudet mot studentorganisering, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

Situasjonen i Zambia er dessverre ikke unik når det kommer til studenter som må betale i dyre dommer for høyere utdanning. SAIH understreker behovet for gode og tilstrekkelige lån- og stipendordninger som kan bidra til rettferdig tilgang til høyere utdanning uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn. Derfor har SAIH tatt initiativ til at det skal opprettes et nytt program innunder Kunnskapsbanken, «Lånekassen for Utvikling» hvor Norge kan spille en nøkkelrolle i å bidra til at lav- og mellominntektsland utvikler gode systemer og strukturer.

Les mer om Zambia her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon