Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zambia forbyr studentorganisering

Utdanningsministeren og president Edgar Lungu har over lang tid truet med å forby studentforeninger, og har nå sett sitt snitt til å gjennomføre dette forbudet ved Copperbelt University i Kitwe. Universitetet er stengt på ubestemt tid. Nedstengingen skjer etter at flere studenter ikke har kunnet betale høye skolepenger.

– Vi mener at regjeringen ikke burde se på studentinnrullering som noe som genererer penger, men som et middel i seg selv for å øke tilgangen til høyere utdanning for alle, sier George Hamusunga, leder av den zambiske utdanningskoalisjonen ZANEC.

Krever økt finansiering av studiesektoren

Forelesere ved både Copperbelt University og University of Zambia har ikke fått utbetalt lønningene de har krav på, noe både studenter og forelesere selv har reagert kraftig på. Utdanningsministerens svar på UNZA-forelesernes misnøye har vært at de står fri til å si opp jobbene sine hvis de ikke er fornøyde.

ZANEC er bekymret over utdanningsministerens svar og for de mange studentene som har blitt nektet adgang til CBU for å ikke ha betalingsevne til å dekke studieavgiftene. Disse sakene bygger opp under ZANECs pågående arbeid for å få økt finansiering til utdanningssektoren, mener de.

Zambias nasjonale studentorganisasjon ZANASU reagerer også sterkt på situasjonen.

– Stengingen av Copperbelt University viser at myndighetene er uvillige til å forholde seg til årsakene til problemene som påvirker offentlige universiteter i Zambia. De er uvillige til å gå i dialog, sier ZANASU-president Misheck Kakonde.

– Å legge skylden for uro i universitetene på studentforeningene hjelper ikke, og gir ingen løsninger. I stedet for å forby organisering burde ministeren sette seg ned og diskutere med studentlederne som kjenner problemene og har løsninger på dem.

Angrep på grunnleggende menneskerettigheter

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) deler bekymringen.

– SAIH ser med stor bekymring på situasjonen ved CBU og UNZA i Zambia. Et forbud mot studentorganisering er svært alvorlig, og er et angrep på grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og akademisk frihet. Vi oppfordrer regjeringen i Zambia til å åpne Copperbelt University og oppheve forbudet mot studentorganisering, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

Situasjonen i Zambia er dessverre ikke unik når det kommer til studenter som må betale i dyre dommer for høyere utdanning. SAIH understreker behovet for gode og tilstrekkelige lån- og stipendordninger som kan bidra til rettferdig tilgang til høyere utdanning uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn. Derfor har SAIH tatt initiativ til at det skal opprettes et nytt program innunder Kunnskapsbanken, «Lånekassen for Utvikling» hvor Norge kan spille en nøkkelrolle i å bidra til at lav- og mellominntektsland utvikler gode systemer og strukturer.

Les mer om Zambia her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon