Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

«Vi vet hva dere holder med»

- I ett tilfelle ble vi oppsøkt av ansatte ved presidentens kontor. De kom med trusler av typen «vi vet hva dere holder på med», underforstått at vi ble holdt under oppsikt av myndighetene. En gang måtte vi også stenge nettsidene våre som følge av trusler, men disse er oppe og går igjen nå, forteller Stephanie Roussouw, programrådiver i Transbantu.

En belastning å leve som trans- eller interseksuell

Transbantu jobber for å styrke rettighetene til trans- og interseksuelle, et svært kontroversielt tema i det zambiske samfunnet. Likekjønnede forhold er forbudt, og de som blir funnet skyldig risikerer fengselstid på opptil 14 år. SAIH har samarbeidet med Transbantu fra 2013 til og med 2017, og blant annet lagt til rette for et tettere samarbeid med helseinstitusjoner.

Å leve som trans- eller interseksuell oppleves som en voldsom belastning for mange, forteller Roussouw. Derfor er det viktig med et tydelig fokus på det psykososiale:

- Mange opplever det å være trans- eller interseksuelle som en voldsom belastning og vi ser dessverre at mange tyr til rusmidler for å døyve smertene de opplever ved å skille seg ut fra de forventningene som ligger i de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene i Zambia.

Stolt av å kunne bidra

Roussouw, som selv vokste opp med et svært negativt syn på homofili, forteller at tiden i Transbantu har gjort henne tryggere på seg selv. I dag er hun stolt over å kunne bidra til å skape trygge møteplasser hvor mennesker kan være seg selv, uten frykt for å bli dømt eller sett ned på av andre.

- Jeg motiveres av å kunne bidra til endring. Selv om det går sakte så ser vi at vi beveger oss framover. Det å kunne være en stemme for de som enda ikke tør å snakke om sin egen situasjon oppleves som svært meningsfullt og er en inspirasjon til å fortsette arbeidet, sier Roussouw.

Samarbeidet med Transbantu ble avsluttet ved utgangen av 2017, som følge av endringer i innrettingen av SAIHs internasjonale arbeid. Fra og med 2018 vil SAIH ha et enda sterkere fokus på høyere utdanning og akademisk frihet enn tidligere. Arbeidet for å styrke rettighetene til LHBTI-personer vil fremdeles være et viktig fokus, bl.a. ved å arbeide for å sikre inkluderende læringsmiljø. Her vil Transbantu være en viktig ressurs.

Mener du kampen for mer åpne og inkluderende utdanningsinstitusjoner er viktig? Les mer om hvordan du kan støtte SAIHs arbeid, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon