Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

«Vi vet hva dere holder med»

- I ett tilfelle ble vi oppsøkt av ansatte ved presidentens kontor. De kom med trusler av typen «vi vet hva dere holder på med», underforstått at vi ble holdt under oppsikt av myndighetene. En gang måtte vi også stenge nettsidene våre som følge av trusler, men disse er oppe og går igjen nå, forteller Stephanie Roussouw, programrådiver i Transbantu.

En belastning å leve som trans- eller interseksuell

Transbantu jobber for å styrke rettighetene til trans- og interseksuelle, et svært kontroversielt tema i det zambiske samfunnet. Likekjønnede forhold er forbudt, og de som blir funnet skyldig risikerer fengselstid på opptil 14 år. SAIH har samarbeidet med Transbantu fra 2013 til og med 2017, og blant annet lagt til rette for et tettere samarbeid med helseinstitusjoner.

Å leve som trans- eller interseksuell oppleves som en voldsom belastning for mange, forteller Roussouw. Derfor er det viktig med et tydelig fokus på det psykososiale:

- Mange opplever det å være trans- eller interseksuelle som en voldsom belastning og vi ser dessverre at mange tyr til rusmidler for å døyve smertene de opplever ved å skille seg ut fra de forventningene som ligger i de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene i Zambia.

Stolt av å kunne bidra

Roussouw, som selv vokste opp med et svært negativt syn på homofili, forteller at tiden i Transbantu har gjort henne tryggere på seg selv. I dag er hun stolt over å kunne bidra til å skape trygge møteplasser hvor mennesker kan være seg selv, uten frykt for å bli dømt eller sett ned på av andre.

- Jeg motiveres av å kunne bidra til endring. Selv om det går sakte så ser vi at vi beveger oss framover. Det å kunne være en stemme for de som enda ikke tør å snakke om sin egen situasjon oppleves som svært meningsfullt og er en inspirasjon til å fortsette arbeidet, sier Roussouw.

Samarbeidet med Transbantu ble avsluttet ved utgangen av 2017, som følge av endringer i innrettingen av SAIHs internasjonale arbeid. Fra og med 2018 vil SAIH ha et enda sterkere fokus på høyere utdanning og akademisk frihet enn tidligere. Arbeidet for å styrke rettighetene til LHBTI-personer vil fremdeles være et viktig fokus, bl.a. ved å arbeide for å sikre inkluderende læringsmiljø. Her vil Transbantu være en viktig ressurs.

Mener du kampen for mer åpne og inkluderende utdanningsinstitusjoner er viktig? Les mer om hvordan du kan støtte SAIHs arbeid, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon