Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Vårt bilde av Sør

Det er sjølvsagt ikkje dermed sagt at alle nordmenn vil at utlendingar skal vere pene og morsomme og kunne ein del grisete ord på norsk. Dersom ein utlending som bur i Norge går rundt og er pen og morsom og seier grisete ord på norsk, så vil tvert imot eit klart fleirtal av Norges befolkning finne det svært suspekt.

Men nordmenn er endå meir nyanserte enn som så.For sjølvsagt har vi også andre bilde av Sør.Eitt av dei er av eit svoltent og stakkarslig barn på ei innsamlingsbøsse eller i ein filmsnutt under TV-aksjonen. For mange nordmenn er det ei gåte at slike folk kan klare å flytte seg meir enn nokre få meter, og heilt ufattelig og veldig overraskande at dei kan klare å komme seg heilt til Norge, og direkte uforskamma at dei som klarer å komme seg hit ikkje berre seier "Takk", men for eksempel "Har de bruk for legeutdanninga mi her?"

I skulebøkene såg vi bildet av eit stakkarslig og svoltent barn saman med ei kvit dame som likna veldig på nokre av lærarinnene på skulen vår. I kristendomstimane på skulen lærte vi nemlig at det ikkje er sant at alle i Sør berre er stakkarslige og svoltne. Dei er også hedningar.

Eit anna vanlig bilde av Sør har ingen nordmenn faktisk sett, men mange nordmenn trur likevel at det finst, fordi så mange fortel oss at det finst. Det er eit bilde av folk som frå fødselen av kastar seg inn i flest mulig krigar og konfliktar og arbeider hardt og målbevisst for å forårsake naturkatastrofer og matmangel. Alt dette gjer dei for å oppnå sitt høgste mål: Å få lov til å komme til Norge og leve lykkelig resten av sine dagar på ein nedlagt campingplass langt frå folk.

Men, som sagt, som regel er bildet frå Syden. Som regel synest vi det er langt nok sør. Ein pen og morsom kelner som kan nokre grisete ord på norsk er tross alt berre litt suspekt. Eit svoltent, stakkarslig, hedensk, krigersk barn som sitt på ein campingplass og påstår han er lege, er veldig suspekt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon