Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

VÅPENHVILE NÅ! STOPP DRAPENE SIVILE!

Det palestinske flagget mot en blå himmel.Det palestinske flagget mot en blå himmel.

SAIH fordømmer alle drap på sivile og krever at folkeretten respekteres av alle parter. Videre krever vi våpenhvile for å stanse massakren av sivile i Palestina. Det er helt nødvendig med full humanitær tilgang for å forsyne den okkuperte befolkningen med det de trenger. Vi fordømmer Israels blokade av Gaza og den pågående bombingen. Syv av FNs spesialrapportører er bekymret for et gryende folkemord, det internasjonale samfunn må ta affære.

SAIH jobber ikke i Palestina, men to av våre kollegaer skulle møtt med høyere utdannings-aktører i Palestina denne uka for å utforske mulighetene for samarbeid. Reisen måtte utsettes på grunn av den nåværende situasjonen, men SAIHs ambisjon om å starte partnerskap i Palestina består.

Den nåværende krisen eskalerte kraftig med Hamas-angrepene den 7. oktober, men den startet ikke der. Det trengs langsiktige løsninger for å avslutte flere tiår med systematisk ekskludering og nektelse av rettigheter. Israels Apartheid-politikk må opphøre. I mellomtiden bør folk i andre land være frie til å protestere i solidaritet, kreve at overgriperne stilles til ansvar og at volden tar slutt.

Vi er mange som føler oss maktesløse i denne situasjonen. Men vi kan alle gjøre noe. Gi penger til organisasjoner som jobber for humanitær hjelp til befolkningen i Gaza, signere opprop og delta i markeringer for fred og rettferdighet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
En hånd holder opp et palestinsk flagg i nattemørket.En hånd holder opp et palestinsk flagg i nattemørket.

Nyhet

Stans finansiell struping av israelske og palestinske menneskerettighets-organisasjoner

I et åpent brev til Utenriksdepartementet ved Utenriksminister Espen Barth Eide ber SAIH, Raftostiftelsen, Amnesty, Den norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation og Menneskerettighetsfondet norske myndigheter om åaktivt jobbe for at land som fryser støtten til menneskerettslig arbeid i Israel og Palestina reverserer beslutningen.

Les nyhet
To unge kvinner utenfor inngangen til Stortinget.To unge kvinner utenfor inngangen til Stortinget.

Nyhet

SAIH deltok på høring om statsbudsjettet 2024

Leder Selma Matsdotter Bratberg deltok på utenriks- og forsvarskomiteens høring om statsbudsjettet. Hun løftet viktigheten av utdanningsbistand, menneskerettigheter og globalt samarbeid, og hvordan Norges innsats for dette må gjenspeiles i kommende statsbudsjett.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon