Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Valg uten gode alternativ

Spesielt innen kvinnebevegelsen i Sør-Afrika er det bekymring for framtiden etter valget. Ingen av partiene eller presidentkandidatene har vist vilje til å jobbe for kvinners rettigheter. Aller størst er bekymringen omkring ANC-kandidat Jacob Zuma som ny president. Zuma som person representerer patriarkalske og kvinnefiendtlige verdier som kvinnebevegelsen frykter vil gjøre situasjonen for kvinner enda vanskeligere.

Han er også blitt kjent for å ha en lite progressiv holdning til hiv/aids. Hans mest oppsiktvekkende kommentar er at han sa i en rettsak at han tok en dusj for å redusere smittefaren etter samleie med en hivsmittet.

Den nasjonale valgkommitteen forventer stor oppslutning om valget. Men likevel er det mange som stiller seg spørsmålet om det nytter å stemme. Innen ANC er det lojale kvinnelige medlemmer som nå ser at de ikke lenger kan stemme på sitt eget parti fordi de ikke kan støtte opp om Zuma. For mange kvinner er dette både et politisk og et høyst personlig standpunkt. Det er deres personlige liv som kvinner, deres rett til å være beskyttet mot diskriminering og overgrep, som berøres ved å stemme på Zuma og ANC.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon