Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Valg i Nicaragua: Lar seg inspirere av Sametinget

(image) De to autonome regionene på den karibiske kysten i Nicaragua forbereder regionalvalg 7. mars. Da det i 1990 for første gang ble avholdt valg til egne autonome myndigheter, såkalte regionale råd, ble det omtalt som en ”historisk hendelse” som markerte ”slutten på århundrer med marginalisering og diskriminering”. Urfolk og afroetterkommere på den karibiske kysten hadde kjempet i årevis da de i 1987 fikk gjennomslag hos parlamentarikerne i hovedstaden, som vedtok Autonomiloven og etablerte de to autonome regionene.

(image) Ole Henrik Magga Tre år senere ble de regionale rådene etablert. Deres funksjon kan sammenlignes med Sametinget i Norge; en sammenligning som Ole Henrik Magga gjorde da han var med SAIH til Nicaragua i 2005. Magga var den første sametingspresidenten, og den første lederen for FNs permanente forum for urfolk. Joel Narváez Campbell fra SAIHs nicaraguanske partnerorganisasjon JENH, sammenligner Norge og Nicaragua i en artikkel i den store nicaraguanske avisen El Nuevo Diario.

- Også samene i Norge fikk sine rettigheter garantert av Stortinget for første gang i 1987, […] to år senere ble Sametinget etablert, skriver Joel Narváez Campbell.

Artikkelen ”Autonomi, valg og Sametinget” (spansk) beskriver parallellene mellom prosessene i Nicaragua og Norge.

- Akkurat som oss ble samene behandlet som annenrangs borgere, de led under avkultureringsprosessen, der kalt fornorskning, deres språk og kultur var forbudt og deres territorier var beslaglagt, skriver Joel Narváez Campbell.

Videre forklarer han at de regionale rådene har mange utfordringer og fortsatt er svake som institusjoner. Campbell ber urfolk og afroetterkommere stemme i regionalvalget i mars for å styrke legitimiteten til de autonome myndighetene, og gjennom dem kreve sine rettighetter.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon