Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Universitetsprofessor løslatt i Colombia

Sosiologiprofessoren Miguel Angel Beltran ble fenglset i august 2015. Han ble anklaget for å være en intellektuell alliert med geriljagruppen FARC-EP, som nylig gikk inn en historisk fredsavtale med colombianske myndigheter.

Straffeforfølgelsen av Belterán begynte allerede i 2009, da han ble fengslet i Mexico mens han gjorde et forskningsarbeid. Bakgrunnen for fengslingen var at politiet hadde funnet informasjon på datamaskinen hans som de hevdet fremmet akademisk og økonomisk støtte til FARC, og at han oppfordret studenter til å tilslutte seg geriljaen.

Anklagene frafalt i juni 2011 på grunn av mangel på bevis på hans forbindelser til FARC. Men i 2013 beordret justisminister Alejandro Ordoñez at Belterán måtte få sparken og nektes rett til å undervises på universitetet i 13 år. I oktober 2014 ble saken tatt opp igjen, og han ble dømt til 8 års fengsel for terrorvirksomhet for akademisk arbeid rettet mot geriljaen. Det førte til ny fengsling i august 2015.

Torsdag 1. september ble Belterán løslatt og frikjent for alle anklager.

Akademisk frihet under angrep

I Colombia er akademisk frihet stadig under angrep. Studenter og akademikere som engasjerer seg politisk eller som forsker på tema som truer eliten eller myndighetenes politikk, risikerer å bli forfulgt, truet eller angrepet. Flere har også blitt straffeforfulgt og fengslet.

- Studentorganisasjonen ACEU, en av våre samarbeidspartnere i Colombia, har kjempet lenge for Belteráns frihet. Dette er et typisk eksempel på hvordan akademikere i landet blir forfulgt og straffet for forskning på politisk sensitive temaer, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Belterán var medlem av det venstreorienterte partiet Union Patriótica, som FARC dannet etter fredsforhandlinger med myndighetene på 80-tallet, og som ble utsatt for massiv forfølgelse og henrettelse av mer enn 3000 av partiets medlemmer.

Professoren hevder han var offer for forfølgelse og at han aldri har samarbeidet med det væpnede FARC. Beltráns støttespillere mener professoren har blitt utsatt for politisk fengsel på grunn av sitt venstreorienterte engasjement og forskning på sosiale bevegelser i landet.

- Det er usikkert om denne løslatelsen har noe med fredsprosessen å gjøre, men vi håper at Colombia med dette tar et første steg i riktig retning for ytringsfrihet og akademisk frihet, sier Riseth.

Les også: Fredsavtale i havn i Colombia

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon