Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Universitetsprofessor løslatt i Colombia

Sosiologiprofessoren Miguel Angel Beltran ble fenglset i august 2015. Han ble anklaget for å være en intellektuell alliert med geriljagruppen FARC-EP, som nylig gikk inn en historisk fredsavtale med colombianske myndigheter.

Straffeforfølgelsen av Belterán begynte allerede i 2009, da han ble fengslet i Mexico mens han gjorde et forskningsarbeid. Bakgrunnen for fengslingen var at politiet hadde funnet informasjon på datamaskinen hans som de hevdet fremmet akademisk og økonomisk støtte til FARC, og at han oppfordret studenter til å tilslutte seg geriljaen.

Anklagene frafalt i juni 2011 på grunn av mangel på bevis på hans forbindelser til FARC. Men i 2013 beordret justisminister Alejandro Ordoñez at Belterán måtte få sparken og nektes rett til å undervises på universitetet i 13 år. I oktober 2014 ble saken tatt opp igjen, og han ble dømt til 8 års fengsel for terrorvirksomhet for akademisk arbeid rettet mot geriljaen. Det førte til ny fengsling i august 2015.

Torsdag 1. september ble Belterán løslatt og frikjent for alle anklager.

Akademisk frihet under angrep

I Colombia er akademisk frihet stadig under angrep. Studenter og akademikere som engasjerer seg politisk eller som forsker på tema som truer eliten eller myndighetenes politikk, risikerer å bli forfulgt, truet eller angrepet. Flere har også blitt straffeforfulgt og fengslet.

- Studentorganisasjonen ACEU, en av våre samarbeidspartnere i Colombia, har kjempet lenge for Belteráns frihet. Dette er et typisk eksempel på hvordan akademikere i landet blir forfulgt og straffet for forskning på politisk sensitive temaer, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Belterán var medlem av det venstreorienterte partiet Union Patriótica, som FARC dannet etter fredsforhandlinger med myndighetene på 80-tallet, og som ble utsatt for massiv forfølgelse og henrettelse av mer enn 3000 av partiets medlemmer.

Professoren hevder han var offer for forfølgelse og at han aldri har samarbeidet med det væpnede FARC. Beltráns støttespillere mener professoren har blitt utsatt for politisk fengsel på grunn av sitt venstreorienterte engasjement og forskning på sosiale bevegelser i landet.

- Det er usikkert om denne løslatelsen har noe med fredsprosessen å gjøre, men vi håper at Colombia med dette tar et første steg i riktig retning for ytringsfrihet og akademisk frihet, sier Riseth.

Les også: Fredsavtale i havn i Colombia

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon