Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

"Nye bærekraftsmål redusere ulikhet"

I anledning 2015, året hvor Tusenårsmålene skal oppnås og nye bærekraftsmål skal settes, spør vi ulike 20-åringer i våre partnerland om deres tanker om framtiden.

Navn: Santiago Garcés (21)

Bakgrunn: Student og aktivist. Leder for studentorganisasjonen ACEU ved det offentlige universitetet Universidad Nacional i Bogotá, Colombia.

- Hva brenner du for?

- Jeg brenner for utdanning slik som Pablo Freire og Florestan Fernandez definerer det, «utdanning for frigjøring». Jeg prøver å bruke disse metodene her på universitetet og i studentaktivismen. Jeg liker å gjennomføre deltakende prosesser, seminarer om kritisk tenkning, og å organisere studentene i kampen. Selv studerer jeg sosiologi, og er spesielt interessert arbeiderbevegelsen.

Studentbevegelsen har vokst de siste årene. MANE, sammenslutningen av studentorganisasjonene, har vært viktig. Urfolksbevegelsen har vist studentbevegelsen hvordan vi kan jobbe samlet. Studentorganisasjonene oppnådde at president Santos trakk tilbake forslaget om privatisering av universitetene. MANE har fått legitimitet i samfunnet, alle kjenner navnet. Nå må vi revitalisere MANE og føre kampen videre. Studentorganisasjonene har funnet nye måter å kjempe på. Før var det demonstrasjoner og blokader, nå er vi mer kreative. Vi har mer feststemte demonstrasjoner, med studenter som klemmer politiet og en kyssekonkurranse der 1000 personer kysset foran politiet.

- Hva håper du blir bedre i framtiden?

- Vi må få til en enhetlig studentorganisasjon på nasjonalt nivå som kan ha permanent kontakt og kommunikasjon med utdanningsdepartementet for å jobbe fram våre krav i den nasjonale utdanningspolitikken. Vi må få til en god kobling mellom studentpolitikken og kampen for fred. Colombia bruker 20 milliarder på krig, har 40 milliarder i utenlandsgjeld og bruker bare 2,5 milliarder på høyrere utdanning. Av pengene som brukes til høyere utdanning går over halvparten til studielån. Dette er en lettvint løsning for staten og undergraver de offentlige universitetene. Vi kjemper for offentlige universiteter fullfinansiert av staten. Vi kjemper for et kritisk, skapende og transformerende universitet, med uavhengighet, demokrati og fred.

- Hva mener du FN og verdens ledere bør legge vekt når de nye bærekraftsmålene skal bestemmes senere i år?

- De må redusere ulikheten. Ulikhet skjuler seg nå bak gjennomsnittstallene. Vi trenger et rettferdig skattesystem som sikrer fordeling.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon