Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

"Nye bærekraftsmål redusere ulikhet"

I anledning 2015, året hvor Tusenårsmålene skal oppnås og nye bærekraftsmål skal settes, spør vi ulike 20-åringer i våre partnerland om deres tanker om framtiden.

Navn: Santiago Garcés (21)

Bakgrunn: Student og aktivist. Leder for studentorganisasjonen ACEU ved det offentlige universitetet Universidad Nacional i Bogotá, Colombia.

- Hva brenner du for?

- Jeg brenner for utdanning slik som Pablo Freire og Florestan Fernandez definerer det, «utdanning for frigjøring». Jeg prøver å bruke disse metodene her på universitetet og i studentaktivismen. Jeg liker å gjennomføre deltakende prosesser, seminarer om kritisk tenkning, og å organisere studentene i kampen. Selv studerer jeg sosiologi, og er spesielt interessert arbeiderbevegelsen.

Studentbevegelsen har vokst de siste årene. MANE, sammenslutningen av studentorganisasjonene, har vært viktig. Urfolksbevegelsen har vist studentbevegelsen hvordan vi kan jobbe samlet. Studentorganisasjonene oppnådde at president Santos trakk tilbake forslaget om privatisering av universitetene. MANE har fått legitimitet i samfunnet, alle kjenner navnet. Nå må vi revitalisere MANE og føre kampen videre. Studentorganisasjonene har funnet nye måter å kjempe på. Før var det demonstrasjoner og blokader, nå er vi mer kreative. Vi har mer feststemte demonstrasjoner, med studenter som klemmer politiet og en kyssekonkurranse der 1000 personer kysset foran politiet.

- Hva håper du blir bedre i framtiden?

- Vi må få til en enhetlig studentorganisasjon på nasjonalt nivå som kan ha permanent kontakt og kommunikasjon med utdanningsdepartementet for å jobbe fram våre krav i den nasjonale utdanningspolitikken. Vi må få til en god kobling mellom studentpolitikken og kampen for fred. Colombia bruker 20 milliarder på krig, har 40 milliarder i utenlandsgjeld og bruker bare 2,5 milliarder på høyrere utdanning. Av pengene som brukes til høyere utdanning går over halvparten til studielån. Dette er en lettvint løsning for staten og undergraver de offentlige universitetene. Vi kjemper for offentlige universiteter fullfinansiert av staten. Vi kjemper for et kritisk, skapende og transformerende universitet, med uavhengighet, demokrati og fred.

- Hva mener du FN og verdens ledere bør legge vekt når de nye bærekraftsmålene skal bestemmes senere i år?

- De må redusere ulikheten. Ulikhet skjuler seg nå bak gjennomsnittstallene. Vi trenger et rettferdig skattesystem som sikrer fordeling.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon