Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tidligere Student at Risk arrestert i Etiopia

– Dette er et rop om hjelp, som vi sender ut i samråd med familien til Amir. Verden må få vite om det som skjer, sier Hector Ulloa, leder i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Det er en ekstremt voldelig og uoversiktlig situasjon i Etiopia nå, hvor myndighetene har erklært unntakstilstand som i praksis forbyr journalister å omtale den pågående krigen. Nyhetsbyrået AP sier i en uttalelse at de er svært bekymret for Kiyaro.

– Han er en frittalende og frittenkende person. Det skal ikke være straffbart. Han er journalist. Det skal ikke være straffbart. Amir Aman Kiyaro må løslates, sier Ulloa.

SAIH lanserer i dag en kampanje i sosiale medier for å bidra til oppmerksomhet rundt saken under emneknaggen #FreeAmirAmanKiyaro.

Media anklages for å støtte terrorister

SAIH har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske midler. I går gikk et etiopisk mediebyrå ut med informasjon om arrestasjonen, og nå gjør SAIH i samråd med familien og AP det samme.

–Familien er bekymra for at myndighetene skal holde Kiyaro i fengsel på ubestemt tid, uten rettssak. Det må ikke skje, sier Ulloa.

15. desember navngir en representant for det føderale politiet Kiyaro som en av tre journalister arrestert fordi de er tilknyttet internasjonale medier. Talspersonen, som ble intervjuet i etiopisk media, beskylder internasjonale medier som Associated press, BBC og CNN for å støtte terrorister og forsøke å destabilisere landet. (SAIH har fått klippet transkribert via AP, men har ikke lyktes med få tak lenke til original kilde.)

Student i Kristiansand og frivillig i SAIH

Amir Aman Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018. Han var aktiv som frivillig i SAIH og studerte gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand.

– Han rakk å få et stort nettverk i Kristiansand og Norge, både gjennom studiene og som aktiv i SAIH, sier Ulloa.

Da Kiyaro var 15 år ble han fengslet og torturert i hjemlandet. Etter valget i 2005 ble opposisjonspolitikere anholdt og utropt som terrorister. Kiyaro deltok i folkelige protester som ble hardt slått ned på.

– Amir Aman Kiyaro ble fengslet i forbindelse med et journalistisk oppdrag for AP, etter en lov som ble skapt samtidig som han utførte oppdraget, sier Ulloa.

Fengslingen av Kiyaro føyer seg inn i en rekke av angrep på ytringsfrihet og pressefrihet i Etiopia.

En uavhengig journalist

Det siste året har Kiyaro jobbet som journalist, og blant annet dekket pågående krig og konflikt blant annet for Associated Press.

– Anklagene er grunnløse. Kiyaro er en uavhengig journalist som har gjort viktig arbeid i Ethiopia, på alle sider av konflikten, sier Executive Editor i AP, Julie Pace.

Det har lyktes familien å finne ut hvor Kiyaro er fengslet, og de har også klart å få til et slags møte med ham.

– Han har klart å formidle at han deler celle med 41 andre, forteller Ulloa.

SAIH har i etterkant av fengslingen hatt dialog også med norske myndigheter om Kiyaro sin sak.

Students at Risk er en ordning for forfulgte studenter som SAIH tok initiativ til sammen med NSO, og som hører til under Utenriksdepartementet. Så langt har 72 studenter kommet til Norge gjennom ordningen siden den startet i 2015. Amir Aman Kiyaro var blant de første som kom.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon