Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Talte for FNs generalforsamling

FNs generalforsamling samles hver høst og er verdens største internasjonale møteplass. Her møtes FNs 193 medlemsland for å diskutere internasjonal utvikling og i år var over 150 statsledere til stede. Tirsdag denne uken talte ungdomsdelegatene Inga Marie Nymo Riseth og Erling Laugsand, leder for Senterungdommen på vegne av Norge. I talen tok de opp flere tema som SAIH jobber med.

Inga Marie brukte blant annet talen til å snakke om akademisk frihet og angrep på utdanning. Hun viste til det nye bærekraftmålet om utdanning, hvor viktigheten av høyere utdanning og trygge læresteder er reflektert, og oppfordret statene til å slutte seg til Safe Schools Declaration. Videre ba hun statene om å gi beskyttelse til studenter som er forfulgt på grunn av sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokrati.

Erling uttrykte bekymring for ungdom som lever under kolonistyre og okkupasjon, og da spesielt i Vest-Sahara. Han refererte til FNs generalsekretærs opprop fra 2014, for en uavhengig overvåkning av brudd på menneskerettigheter i territoriet, og uttrykte at dette bør inkluderes i MINURSOs mandat. Alle FN-styrker må få mandat til å overvåke og rapportere om menneskerettigheter, var det tydelige budskapet.

- Det var stort å få tale for FNs generalforsamling om tema som jeg brenner for. Etter talen kom den marokkanske delegaten bort til oss for å spørre om en kopi, og delegaten fra Algerie takket oss for et godt innlegg. Da følte jeg at innlegget faktisk hadde betydning, sier Inga Marie Nymo Riseth.

Senere samme dag fikk ungdomsdelegatene hilse på Generalsekretær Ban Ki-moon.

- Oppholdet fikk virkelig en pangstart med tale i FN og deretter håndtrykk med Ban Ki-moon på en og samme dag, sier Inga Marie. Nå gleder jeg meg til å få være med på resolusjonsforhandlinger i dagene fremover.

Talen til de norske ungdomsdelegatene var en av kun tre taler som fikk applaus i løpet av hele dagen. Du kan se hele talen her:

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon