Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Dette skjedde i 2019

Ulstein ga sitt JA

I forbindelse med statsbudsjettet fikk SAIH et viktig gjennomslag: norsk bistand skal bidra til rettferdig tilgang til høyere utdanning. Dette er et resultat av SAIH sin kampanje “The perfect couple”, hvor vi inspirerte til et faglig samarbeid mellom Lånekassen og utviklingsminister Ulstein.

Studentmobiliseringer i både Zimbabwe og Colombia

Dette har også vært et tøft år mange steder i verden, og urolige tider i flere av våre partnerland i både sørlige Afrika og Latin-Amerika. I Zimbabwe har studenter, akademikere og fagforeningsaktivister vært under hardt press, men har fortsatt å mobilisere for et mer demokratisk samfunn. Det samme gjelder Colombia, hvor studentbevegelsen har vært sentral i massemobiliseringer for et mer demokratisk og rettferdig samfunn.

Radi-aid goes corporate

Radi-Aid-kampanjen har i en årrekke tatt opp hvordan bistandskommunikasjon har skapt stereotypier om det globale Sør. Også næringslivet profilerer seg på sosialt ansvar og veldedighet. I år lanserte vi derfor “Africa Corp”, et fiktivt afrikansk selskap som skal sende solcelle-drevne radiatorer til kalde nordmenn. Med det avslutter vi åtte år med Radi-Aid, kampanjen som traff en nerve da vi lanserte vår første satiriske video i 2012 med et afrikansk live aid-kor som fundraiset til Norge. Ressursene vil fortsatt være tilgjengelige for bruk på radi-aid.com.

Rekordoppslutning for Verdens Beste Nyheter For femte år på rad har vi i samarbeid med Changemaker og Spire gjennomført kampanjen Verdens Beste Nyheter med braksuksess. Ved hjelp av mer enn 600 frivillige har vi delt ut 150 000 aviser i over 50 steder i landet på kampanjedagen i september. Vi har gjennom hele året spredt gode nyheter gjennom nettavisa, holdt arrangementer og vært synlig i mediebilde. Det blir viktigere og viktigere å vise at det nytter å arbeide for en bedre verden, og at framskritt også finner sted. 2020 blir siste året SAIH er med på kampanjen, og vi gleder oss til å avslutte en epoke med et brak!

Nye samarbeid i Myanmar

Myanmar er SAIHs nyeste samarbeidsland. I 2019 inngikk vi to nye avtaler som støtter etniske gruppers rett til høyere utdanning.

Fasiha Hassan og Fees must fall-bevegelsen vant Studentenes Fredspris

'Fees must fall' er navnet på en bevegelse som startet i 2015 da universitetene i Sør-Afrika begynte å sette opp studieavgiftene og gjorde tilgangen til høyere utdanning enda vanskeligere. Dette førte til en rekke demonstrasjoner blant studenter over hele landet og har blitt stående som den største massemobiliseringen i Sør-Afrika siden kampen mot apartheid. Bevegelsen klarte å stoppe de foreslåtte økningene i studieavgifter i Sør-Afrika. Fasiha Hassan var en av lederne bak mobiliseringen og mottok i år studenteneter, en pioner på urfolksmetodikk og med fire campuser og fire undercampuser. URACCAN gs fredspris for arbeidet.

URRACCAN 25 år!

Vi var også tilstede på universitetet URACCANs 25-årsjubileumskonferanse i Nicaragua. SAIH har jobbet med URACCAN siden oppstarten, og siden da har universitetet vokst og utviklet seg til en av landets beste universiteir unge på den karibiske kysten muligheten til å bruke sine morsmål i studiene, og forsker på mange lokale forhold som ellers blir oversett.

Nei til utdanningsbistand til kommersielle utdanningsaktører

GPE (Global Partnership for Education) er verdens største utdanningsfond, og Norge har en styreplass i dette fondet. SAIH var observatør på deres styremøte i juni 2019, da de diskuterte om fondet kan gi støtte til kommersielle aktører. Takket være mobilisering fra en rekke silvilsamfunnsaktører fikk vi gjennomslag for at fondet ikke kan gi midler til kommersielle utdanningsaktører.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon