Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Dette skjedde i 2019

Ulstein ga sitt JA

I forbindelse med statsbudsjettet fikk SAIH et viktig gjennomslag: norsk bistand skal bidra til rettferdig tilgang til høyere utdanning. Dette er et resultat av SAIH sin kampanje “The perfect couple”, hvor vi inspirerte til et faglig samarbeid mellom Lånekassen og utviklingsminister Ulstein.

Studentmobiliseringer i både Zimbabwe og Colombia

Dette har også vært et tøft år mange steder i verden, og urolige tider i flere av våre partnerland i både sørlige Afrika og Latin-Amerika. I Zimbabwe har studenter, akademikere og fagforeningsaktivister vært under hardt press, men har fortsatt å mobilisere for et mer demokratisk samfunn. Det samme gjelder Colombia, hvor studentbevegelsen har vært sentral i massemobiliseringer for et mer demokratisk og rettferdig samfunn.

Radi-aid goes corporate

Radi-Aid-kampanjen har i en årrekke tatt opp hvordan bistandskommunikasjon har skapt stereotypier om det globale Sør. Også næringslivet profilerer seg på sosialt ansvar og veldedighet. I år lanserte vi derfor “Africa Corp”, et fiktivt afrikansk selskap som skal sende solcelle-drevne radiatorer til kalde nordmenn. Med det avslutter vi åtte år med Radi-Aid, kampanjen som traff en nerve da vi lanserte vår første satiriske video i 2012 med et afrikansk live aid-kor som fundraiset til Norge. Ressursene vil fortsatt være tilgjengelige for bruk på radi-aid.com.

Rekordoppslutning for Verdens Beste Nyheter For femte år på rad har vi i samarbeid med Changemaker og Spire gjennomført kampanjen Verdens Beste Nyheter med braksuksess. Ved hjelp av mer enn 600 frivillige har vi delt ut 150 000 aviser i over 50 steder i landet på kampanjedagen i september. Vi har gjennom hele året spredt gode nyheter gjennom nettavisa, holdt arrangementer og vært synlig i mediebilde. Det blir viktigere og viktigere å vise at det nytter å arbeide for en bedre verden, og at framskritt også finner sted. 2020 blir siste året SAIH er med på kampanjen, og vi gleder oss til å avslutte en epoke med et brak!

Nye samarbeid i Myanmar

Myanmar er SAIHs nyeste samarbeidsland. I 2019 inngikk vi to nye avtaler som støtter etniske gruppers rett til høyere utdanning.

Fasiha Hassan og Fees must fall-bevegelsen vant Studentenes Fredspris

'Fees must fall' er navnet på en bevegelse som startet i 2015 da universitetene i Sør-Afrika begynte å sette opp studieavgiftene og gjorde tilgangen til høyere utdanning enda vanskeligere. Dette førte til en rekke demonstrasjoner blant studenter over hele landet og har blitt stående som den største massemobiliseringen i Sør-Afrika siden kampen mot apartheid. Bevegelsen klarte å stoppe de foreslåtte økningene i studieavgifter i Sør-Afrika. Fasiha Hassan var en av lederne bak mobiliseringen og mottok i år studenteneter, en pioner på urfolksmetodikk og med fire campuser og fire undercampuser. URACCAN gs fredspris for arbeidet.

URRACCAN 25 år!

Vi var også tilstede på universitetet URACCANs 25-årsjubileumskonferanse i Nicaragua. SAIH har jobbet med URACCAN siden oppstarten, og siden da har universitetet vokst og utviklet seg til en av landets beste universiteir unge på den karibiske kysten muligheten til å bruke sine morsmål i studiene, og forsker på mange lokale forhold som ellers blir oversett.

Nei til utdanningsbistand til kommersielle utdanningsaktører

GPE (Global Partnership for Education) er verdens største utdanningsfond, og Norge har en styreplass i dette fondet. SAIH var observatør på deres styremøte i juni 2019, da de diskuterte om fondet kan gi støtte til kommersielle aktører. Takket være mobilisering fra en rekke silvilsamfunnsaktører fikk vi gjennomslag for at fondet ikke kan gi midler til kommersielle utdanningsaktører.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon