Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Swaziland: Økt misnøye mot regime, studentleder fortsatt i fengsel

(image) Studenter i Swaziland mobiliserte via sosiale medier til en massedemonstrasjon i hovedstaden den 12. april. Aksjonen ble fikk brutal motstand fra myndighetene.

Studentlederen ble arrestert 11. april, dagen før den planlagte demonstrasjonen mot kong Mswatis totalitære styresett. Nå har reaksjonene spredt seg langt utover det lille kongedømme Swaziland: I går ble kampanjen Free Maxwell Dlamini Campaign lansert. Også den britiske studentunionen The National Voice of Students (NUS) har fremhevet Swaziland i sin kampanje Global Justice.

I et intervju med media få dager før arrestasjonen, hadde Dlamini offentlig invitert Swazilands studenter til å reise seg mot regimet. Ifølge Amnesty International ble Dlamini arrestert i en veisperring utenfor hovedstaden Mbabane, sammen med tre politiske aktivister. De ble siktet for besittelse av eksplosiver. Rykter om tortur har blitt rapportert, skriver Newstime Africa og The Guardian.

Studenter og andre tilhengere av Dlamini mener han har blitt arrestert på falske anklager og betrakter ham som en politisk fange. Gå til Facebook-gruppen “The April 12 Swazi Uprising”.

Politisk motivSAIH har snakket med våre samarbeidspartnere i Zimbabwe, Zimbabwe National Student Union (ZINASU) og Student Solidarity Trust (SST), og South African Union of Students (SAUS) i Sør-Afrika. De mener alle at arrestasjonen og hendelsene den siste tiden er en bevisst politisk handling av kong Mswatis umoralske regime:

(image) Maxwell Dlamini, president i Swaziland National Student Union. Arrestert 11. april.

- ZINASU har samarbeidet med Swazilands studentunion i arbeidet for å gjenopplive en felles studentunion for det sørlige Afrika. Denne ulovlige fengslingen av Dlamini er et politisk komplott av det krigsherjede regimet til kong Mswati. De gjør det kun for å kvele alle progressive stemmer som kjemper for et demokratisk Swaziland, sier Obert Masaraure i ZINASU.

Etter flere uker i fengsel og flere forsøk på kausjon, nektet forhørsretten studentlederen kausjon den 6. mai, og hindret dermed Dlamini fra å ta sin eksamen ved University of Swaziland. Han venter fortsatt på å få anket dommen. Dlamini kan få opptil fem års fengsel. Men ifølge Newstime Africa blir det mest sannsynlig en bot på 700 dollar.Økonomisk kriseDet er ikke bare den yngre delen av befolkningen på Swaziland som reagerer på Kong Mswatis kongedømme. Det overflødige jetset-livet han lever sammen med sine 13 koner står i sterk kontrast med levestandarden for resten av det lille kongedømme. Nærmere 70 prosent av Swazilands befolkning lever på mindre enn én dollar om dagen.Misnøyen har økt i takt med den sterke økonomiske krisen som har rammet Swaziland det siste året. Den 9. mai annonserte finansminister Majozi Sithole at regjeringen ville få problemer med å betale ut lønninger for ansatte i den offentlige sektoren. “Dersom ikke Verdensbanken eller African Development Bank kommer på banen, vil det ikke være penger igjen”, sa han, ifølge IRIN News.- Mswati er kjent for sin grådighet, i et land hardt rammet av hiv og aids. Hans klare mål om å beholde makten for enhver pris har satt ham på kollisjonskurs med sitt eget folk. Dette er et angrep på grunnleggende menneskerettigheter og friheter, sier Masimba Nyamanhindi, nasjonal koordinator i SST.ZINASU, SST og SAUS oppfordrer flere til å be sine regjeringer legge press på regimet i Swaziland, og kreve løslatelse av de politiske fangene som ble arrestert 11. april.

Les mer om den den britiske studentunionens kampanje, Global Justice.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon