Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Styrker LHBT-rettigheter gjennom utdanning

Alberto Moscoso Flor leder organisasjonen ADESPROC LIBERTAD GLBT. Han er også en av grunnleggerne av organisasjonen, som ble startet for å kjempe for rettighetene til LHBT-personer i Bolivia. Alberto var i mange år med som frivillig før han begynte å jobbe fulltid, og er en av Bolivias mest profilerte LHBT-personer.

- Min livsoppgave er å kjempe for rettighetene til LHBT-befolkningen. Fordi jeg trengte at noen kjempet for mine rettigheter da jeg var ung. På det tidspunktet fantes det ingen som passet på mine rettigheter, forteller Moscoso Flor.

Politisk påvirkning som aktivisme

ADESPROC LIBERTAD GLBT er den største LHBT-organisasjonen i Bolivia og et nasjonalt referansepunkt i å synliggjøre og forsvare rettighetene til LHBT-befolkningen. Organisasjonen fremmer deltakelsen til LHBT-personer på det sosiale, kulturelle og akademiske feltet. ADESPROC LIBERTAD GLBT har ledet flere politiske påvirkningsprosesser for å få til lovendringer.

- Jeg har engasjert meg i organisasjonen for å forsvare menneskerettighetene og for å kunne drive politisk påvirkningsarbeid. Jeg tror det er mulig å få til bedre lover. Min aktivisme går først og fremst ut på politisk påvirkning. De største utfordringene vi ser er å nå fram på det politiske feltet, å få til at lovene og den offentlige politikken faktisk blir gjennomført, sier Moscoso Flor.

Fortsatt sterk diskriminering

Samarbeidet mellom SAIH og ADESPROC LIBERTAD GLBT går ut på å undervise studenter i seksuell orientering og kjønnsidentitet og å gjøre offentlige og private universiteter i La Paz til trygge og ikke-diskriminerende steder for LHBT-personer. Kunnskapsbygging og forskning inngår også i samarbeidet.

- Utdanning er spydspissen for sosiale endringer. Samarbeidet med SAIH er viktig fordi det gjør det mulig for oss å få innpass på det akademiske feltet. SAIH gjør det mulig for oss å gå inn på universitetene, mener LHBT-lederen.

Det er fortsatt sterk diskriminering av LHBT-personer i Bolivia. Forrige uke bestemte den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen at likekjønnede ekteskap skal anerkjennes, som følge av at mange latin-amerikanske land den siste tiden har endret eller diskuterer sin egen ekteskapslovgivning. Bestemmelsen oppfordres for alle land som har signert den amerikanske konvensjonen om menneskerettigheter. Det er likevel ikke ventet at Bolivia vil ta dette steget, ettersom landet ikke har anerkjent likekjønnet ekteskap.

- Gjennom livet mitt har jeg har mange venner som har tatt sitt eget liv fordi de ikke har klart å akseptere seg selv på grunn av diskrimineringen de har opplevd fra samfunnet rundt og fra familien sin. Dette har gjort at jeg jobber med bevisstgjøring og myndiggjøring mot den internaliserte homofobien og for en politikk med respekt. Jeg jobber for å støtte prosesser med individuell og kollektiv aksept av LHBT-befolkningen slik at de kan leve et verdig liv i en bedre situasjon, forklarer Moscoso Flor.

Men det skjer heldigvis også positive endringer i landet. Moscoso Flor kan fortelle at utdanningsministeriet tidligere ikke tok hensyn til LHBT-befolkningens behov. Nå kommer det hvert år ut retningslinjer fra ministeriet til den regionale utdanningsledelsen som pålegger dem å gjennomføre aktiviteter 17. mai, den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi, og 28. juni - dagen for å minnes Stonewall-opptøyene, som markerte starten for LHBT-bevegelsen i USA. Seksuell orientering og kjønnsidentitet blir fra offentlig hold sett på som tverrgående.

En viktig støtte

ADESPROC LIBERTAD GLBT setter stor pris på samarbeidet med norske studenter og akademikere.

- Støtten som studentene i Norge gir gjør at vi i Bolivia kan sette fokus på det som skjer og jobbe med å bedre situasjonen til LHBT-befolkningen, slik at vi i framtiden kan leve et verdig liv i sosial sameksistens på samme måte som LHBT-personer sannsynligvis gjør i Norge, sier Moscoso Flor.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon