Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Styrker LHBT-rettigheter gjennom utdanning

Alberto Moscoso Flor leder organisasjonen ADESPROC LIBERTAD GLBT. Han er også en av grunnleggerne av organisasjonen, som ble startet for å kjempe for rettighetene til LHBT-personer i Bolivia. Alberto var i mange år med som frivillig før han begynte å jobbe fulltid, og er en av Bolivias mest profilerte LHBT-personer.

- Min livsoppgave er å kjempe for rettighetene til LHBT-befolkningen. Fordi jeg trengte at noen kjempet for mine rettigheter da jeg var ung. På det tidspunktet fantes det ingen som passet på mine rettigheter, forteller Moscoso Flor.

Politisk påvirkning som aktivisme

ADESPROC LIBERTAD GLBT er den største LHBT-organisasjonen i Bolivia og et nasjonalt referansepunkt i å synliggjøre og forsvare rettighetene til LHBT-befolkningen. Organisasjonen fremmer deltakelsen til LHBT-personer på det sosiale, kulturelle og akademiske feltet. ADESPROC LIBERTAD GLBT har ledet flere politiske påvirkningsprosesser for å få til lovendringer.

- Jeg har engasjert meg i organisasjonen for å forsvare menneskerettighetene og for å kunne drive politisk påvirkningsarbeid. Jeg tror det er mulig å få til bedre lover. Min aktivisme går først og fremst ut på politisk påvirkning. De største utfordringene vi ser er å nå fram på det politiske feltet, å få til at lovene og den offentlige politikken faktisk blir gjennomført, sier Moscoso Flor.

Fortsatt sterk diskriminering

Samarbeidet mellom SAIH og ADESPROC LIBERTAD GLBT går ut på å undervise studenter i seksuell orientering og kjønnsidentitet og å gjøre offentlige og private universiteter i La Paz til trygge og ikke-diskriminerende steder for LHBT-personer. Kunnskapsbygging og forskning inngår også i samarbeidet.

- Utdanning er spydspissen for sosiale endringer. Samarbeidet med SAIH er viktig fordi det gjør det mulig for oss å få innpass på det akademiske feltet. SAIH gjør det mulig for oss å gå inn på universitetene, mener LHBT-lederen.

Det er fortsatt sterk diskriminering av LHBT-personer i Bolivia. Forrige uke bestemte den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen at likekjønnede ekteskap skal anerkjennes, som følge av at mange latin-amerikanske land den siste tiden har endret eller diskuterer sin egen ekteskapslovgivning. Bestemmelsen oppfordres for alle land som har signert den amerikanske konvensjonen om menneskerettigheter. Det er likevel ikke ventet at Bolivia vil ta dette steget, ettersom landet ikke har anerkjent likekjønnet ekteskap.

- Gjennom livet mitt har jeg har mange venner som har tatt sitt eget liv fordi de ikke har klart å akseptere seg selv på grunn av diskrimineringen de har opplevd fra samfunnet rundt og fra familien sin. Dette har gjort at jeg jobber med bevisstgjøring og myndiggjøring mot den internaliserte homofobien og for en politikk med respekt. Jeg jobber for å støtte prosesser med individuell og kollektiv aksept av LHBT-befolkningen slik at de kan leve et verdig liv i en bedre situasjon, forklarer Moscoso Flor.

Men det skjer heldigvis også positive endringer i landet. Moscoso Flor kan fortelle at utdanningsministeriet tidligere ikke tok hensyn til LHBT-befolkningens behov. Nå kommer det hvert år ut retningslinjer fra ministeriet til den regionale utdanningsledelsen som pålegger dem å gjennomføre aktiviteter 17. mai, den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi, og 28. juni - dagen for å minnes Stonewall-opptøyene, som markerte starten for LHBT-bevegelsen i USA. Seksuell orientering og kjønnsidentitet blir fra offentlig hold sett på som tverrgående.

En viktig støtte

ADESPROC LIBERTAD GLBT setter stor pris på samarbeidet med norske studenter og akademikere.

- Støtten som studentene i Norge gir gjør at vi i Bolivia kan sette fokus på det som skjer og jobbe med å bedre situasjonen til LHBT-befolkningen, slik at vi i framtiden kan leve et verdig liv i sosial sameksistens på samme måte som LHBT-personer sannsynligvis gjør i Norge, sier Moscoso Flor.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon