Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter er utsatt for angrep globalt

Lederen for studentorganisasjonen Zinasu i Zimbabwe, Takudzwa Ngadziore, kom akkurat ut fra fengsel. En fredelig protest mot myndighetene førte til en måned bak lås og slå. Hans sak er ikke unik.

Scholars at Risk har nylig publisert sin rapport Free to Think for 2020. Fra september 2019 og til august i år, registrerte de 341 angrep mot høyere utdanning. Angrepene har tatt form av blant annet drap, fengsling, rettslig forfølgelse, reiserestriksjoner og mer.

Av de 341 tilfellene, var 118 knyttet til studenter og studentaktivisme. Det er all grunn til å anta at dette er kun toppen av isfjellet.

I denne videoen forteller vår leder Sunniva Folgen Høiskar mer om situasjonen, og om hvorfor det å dokumentere rettighetsbrudd er så viktig:

SAIH jobber med å utvikle et system for å dokumentere brudd på studenters rettigheter. Gjennom Students Rights Monitor kan alle som kjenner til eller selv opplever brudd registrere det.

Hjelp oss å spre ordet – studentaktivister må beskyttes. Del gjerne videoen over og rapporten fra Scholars at Risk med andre.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon