Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter kastet ut

Utkastelsen kom to dager etter at studentene hadde demonstrert på universitetsområdet. Demonstrasjonen ble holdt i protest mot at myndighetene økte semesteravgiften, en økning som ble grunngitt i en forlengelse av semesteret. Semesterforlengelsen var imidlertid ikke studentenes ansvar, men et resultat av at forelesere streiket i en lengre periode for økte lønninger.

Resultatet av denne politikken var at 3 000 studenter befant seg uten tak over hodet én uke før eksamen. Dette skjer i juli, hvor temperaturene på nattestid kan gå ned mot null grader.

Studenter tok saken til rettenZimbabwe National Student Union (ZINASU) stilte Nyagura og University of Zimbabwe for retten ved hjelp av Zimbabwe Laywers for Human Rights (ZLHR), og ba om at studentene måtte få tillatelse til å flytte tilbake til hyblene sine. Studentene vant saken, men rektor nekter å følge domsavgjørelsen på tross av at han har signert rettsavgjørelsen.

Ifølge en undersøkelse foretatt av Student Solidarity Trust (SST), befinner 236 studenter seg fremdeles uten tak over hodet. SST og ZINASU gjør nå alt de kan for at disse studentene skal få et sted å bo og mat ut semesteret.

Politisk motivert handling Studentene ved UZ er en gruppe som er lett å mobilisere, og det er stor sannsynlighet for at myndighetene stenger hybelhusene for å begrense studentenes mulighet til å organisere masseprotester. Hyppige studentdemonstrasjoner kan raskt spre seg til andre folkegrupper som blir mer og mer misfornøyde med måten landet styres på.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon