Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studenter feirer okkupasjonen av Vest-Sahara

Frankrikes president Francois Hollande og Marokkos konge Muhammed VI speider stolte utover ørkenen i det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. På den nye plakaten utgitt av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) hylles Marokko i ekte koloniherrestil. Hva har de fått til som tidligere koloniherrer aldri klarte?

- Mange tror at kolonitiden er over og har ikke hørt om Vest-Sahara, Afrikas siste koloni. Marokko har okkupert Vest-Sahara i 40 år, selv om både FN og det internasjonale samfunnet anerkjenner saharawienes rett til selvbestemmelse, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Fra et imperialistisk ståsted kan det sees som en genistrek. Fra alle andre ståsteder, er imidlertid konsekvensene for Vest-Saharas folk tragiske og brutale, påpeker SAIH i sin kampanje. I den nye SAIH-rapporten Acting With Impunity avdekkes totalt 256 menneskerettighetsbrudd begått i Vest-Sahara bare det siste året.

Les også: Ny rapport - omfattende menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara

- SAIH ønsker med den ironiske feiringen å provosere fram en debatt om ansvaret det internasjonale samfunnet har for å få slutt på overgrepene i Vest-Sahara, sier Emilie Larsen Ørneseidet, kampanjeansvarlig og politisk nestleder i SAIH.

Over hele landet arrangerer SAIHs lokallag seminarer, stunts og andre aktiviteter denne uka, for å "feire" okkupasjonen. Se full oversikt her.

Frankrike - Marokkos nære allierte

FNs fredsbevarende styrke i Vest-Sahara, MINURSO, er en av få i verden som mangler mandat til å rapportere om menneskerettighetsovergrep. Dette skal igjen opp til årlig diskusjon i FN, i slutten av april.

I kampanjen har SAIH derfor valgt å fokusere på Frankrikes rolle i Vest-Sahara-konflikten.

- Frankrike har aldri sluttet seg til det internasjonale kravet til MINURSOs menneskerettighetsmandat. Det er også tette diplomatiske og økonomiske bånd mellom Marokko og Frankrike. Derfor mener vi Frankrike har et særlig ansvar i Vest-Sahara-konflikten, sier Larsen Ørneseidet.

Tidligere i år tok utenriksminister Børge Brende opp Vest-Sahara og menneskerettigheter med Frankrikes utenriksminister, og konstaterte at Norge forventer et utvidet MINURSO-mandat.

- Det er veldig bra at Brende har signalisert dette. Men SAIH krever at Norge tar lederrollen i arbeidet for å anerkjenne saharawienes rett til selvbestemmelse. Norge og det internasjonale samfunnet må også fordømme de daglige overgrepene, sier Wichne Pedersen.

Ta quizen: Hvor lenge kunne du okkupert Vest-Sahara? #How to Occupy

Marokkanske offiserer bes utlevert for folkemord

De siste dagene har det også skjedd en ny og oppsiktsvekkende utvikling rundt den langvarige konflikten i Vest-Sahara. 11 marokkanske dommere har blitt anklaget for folkemord i Vest-Sahara mellom 1975 og 1991 og skal stilles for retten av spansk dommer.

Les om saken i New York Times og på Støttekomiteen for Vest-Sahara sine nettsider.

Les mer om Vest-Sahara og SAIHs kampanje.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon