Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentenes Fredspris til tyrkisk studentgruppe

— Studentgruppen gir et modig bidrag i kampen for likestilling og rettferdighet, sier SAIHs leder Sunniva Folgen Høiskar, som ledet årets priskomité.

METU LGBTI+ Solidarity er en studentorganisasjon fra Middle Eastern Technical University (METU) i Ankara, Tyrkia, som har kjempet for LHBTI+-rettigheter siden 1996. De står bak en rekke tilbud for å minske ekskludering og diskriminering mot skeive på campus. Ved å arrangere ukentlige møter for LHBTI+ personer og årlige Pride-parader har Solidarity fått internasjonal oppmerksomhet.

Annonseringen av prisen foregikk i Trondheim torsdag 15. oktober.

Press fra myndighetene

Situasjonen for menneskerettigheter og studenters rettigheter i Tyrkia er generelt forverret de siste årene. METU LGBTI+ Solidarity rammes hardt av myndighetenes press mot minoritetsgrupper. Under Pride-feiringen i 2019 ble de møtt med tåregass og plastkuler. 19 demonstranter ble siktet for å ha brutt Ankaras lov mot organisering og deltakelse i LHBTI+-arrangementer.

— I Tyrkia strammer myndighetene stadig grepet og å engasjere seg blir stadig farligere. Det krever mye mot av organisasjoner som METU LGBTI+ Solidarity å fortsette arbeidet sitt, sier SAIH-leder Sunniva Folgen Høiskar

Studenters betydning for frigjøringskamp

Studenters kamp for frigjøring har stått sentralt i SAIH sitt arbeid siden starten i 1961, og leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar, er svært imponert over årets vinner.

— Studenter ofte er noen av de første til å stå opp mot urettferdighet og for endring i verden, og de siste til å gi opp håpet om et bedre samfunn. Jeg håper at denne prisen kan være til inspirasjon, både for METU LGBTI+ Solidarity, men også for andre skeive studentforeninger over hele verden, sier Høiskar.

Den globale antigender-bevegelsen

Det som skjer i Tyrkia er dessverre ikke unikt, men en del av en global trend, hvor fremskrittene for likestilling og skeives rettigheter trues. I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen har rundt 100 kommuner erklært seg som «LHBT-frie soner». I Brasil renses skolene for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot skeives rettigheter og seksualitetsundervisning i afrikanske land. SAIH ga tidligere i år ut en rapport som tar for seg fremveksten av anti-gender-bevegelsen.

— Rapporten avdekker urovekkende tendenser, hvor nye og gamle konservative krefter finner sammen på tvers av ellers tydelige skillelinjer, i sin motstand mot likestilling og skeives rettigheter. Antigender-bevegelsen jobber systematisk for å frata unge mennesker retten til en inkluderende seksualundervisning og til å studere og forske på kjønnsstudier. Med dette bakteppet blir det tydelig hvorfor det årets prisvinner gjør er så viktig, avslutter Høiskar.

Årets priskomité besto av Christian Borch, John Peder Egenæs, Hilde Restad, Gro Lindstad, og studentrepresentantene Joachim Børlie, Tilde Birgitte Dalberg, Herman Siggerud and Emma Bø, og ble ledet av Sunniva Folgen Høiskar.

Studentenes fredspris deles ut annet hvert år til en student eller studentorganisasjon som har bidratt særlig til fred, demokrati og menneskerettigheter. Prisen gis på vegne av alle studenter i Norge, og administreres av Sekretariatet for Studentenes fredspris i Trondheim.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon