Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentenes fredspris går til Hajer Sharief

Etter å ha vært vitne til den forferdelige situasjonen og utviklingen i Libya, ble jusstudenten Hajer Sharief inspirert til å starte opp sivilsamfunnsnettverket Together We Build It. Siden da har hun jobbet videre med organisasjonsarbeid på bakkenivå og blitt en aktiv del av det internasjonale samfunnet. Hun jobber nå for å implementere FNs sikkerhetsrådsresolusjoner 1325 – Kvinner, fred og sikkerhet og 2250 – Unge, fred og sikkerhet.

- Årets fredsprisvinner er en ung kvinne med et enormt mot og evne til å skape endring. Gjennom sitt arbeid bidrar Sharief til dialog mellom ulike parter i Libya og bygger bro mellom den libyske grasrota og det internasjonale samfunnet. Hun er et eksempel til etterfølgelse for studenter over hele verden, og jeg håper norske studenter blir inspirerte til å gjøre mer for internasjonal solidaritet sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH og leder for årets fredskomité.

Sharief ble i høst utnevnt av FNs Generalsekretær Ban Ki-Moon til en arbeidsgruppe som skal bearbeide og videreutvikle resolusjon 2250. Hun er også en del av et nettverket Extremely Together, støttet av Kofi Annan Foundation, hvor hun sammen med ni andre deltakere arbeider med å finne positive forebyggingstiltak mot voldelig ekstremisme blant unge i verden.

Utenriksminister Børge Brende uttaler følgende om årets vinner:

- Jeg er glad for at Studentenes fredspris i år tildeles unge og uredde Hajer Sharief. I et Libya preget av politiske motsetninger, voldelig konflikt og tradisjonelle kjønnsrollemønstre er innsatsen til representanter for det sivile samfunn avgjørende. Sharief arbeider målrettet for å sikre ungdoms og kvinners plass og rolle i gjenoppbyggingen av landet. Med sitt arbeid er hun en modig stemme i kampen for et fredeligere og mer demokratisk Libya.

Selve utdelingen av Studentenes fredspris vil bli gjort under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) i februar 2017.

Les mer om Studentenes fredspris.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon